Zplodit dítě, zasadit strom. Lidé vysazují Aleje života

Dolní Bojanovice - Za každé narozené dítě zasadíme jeden strom. Tuto tradici se snaží obnovit občanské sdružení Větvení. Do projektu Aleje života se zapojuje čím dál tím více obcí. V Dolních Bojanovicích u Hodonína dnes vysázeli 29 hrušní.

Lidé vysazují Aleje života (zdroj: ČT24)

„Základní myšlenka Aleje života je úplně jednoduchá: za každé nově narozené dítě v obci se vysadí strom,“ vysvětluje zástupce občanského sdružení Větvení Pavel Rotter. Projekt má touto znovu nalezenou tradiční formou vrátit stromové aleje do české přírody. „Pro českou a moravskou krajinu je strom charakteristický a patří do kulturní krajiny po mnoho set let. A zároveň tím tmelíme komunitu v obci,“ dodává Rotter.

Stín a čerstvé ovoce

I proto, že stromové aleje kolem silnic se v současné době spíš kácí, než vysazují, tak by Aleje života měly vyrůstat hlavně v okolí cyklostezek nebo polních cest. „Určitě je to dobrý nápad, protože tady vede cyklostezka, takže jednak to bude dělat trochu stín a jednak jsou to všechno ovocné stromy, takže člověk bude moci aspoň něco zobat po cestě,“ říká Martin Strážnický, který dnes zasadil hrušně za svoje děti.

  • Základní koncept Alejí života počítá s tím, že založení aleje budou iniciovat zástupci obcí nebo aktivní občané. Založení aleje se pak stane obecní slavností spojenou s vítáním nových občánků. Vloni se do projektu zapojilo šest obcí z jihu Moravy. Letos jich zřejmě bude daleko více, už nyní je přihlášených 15 obcí. Brzy se budou stromky sázet třeba ve Šlapanicích, Letovicích nebo Božicích.

„Krajina nás obklopuje, je součástí našeho života, spoluutváří to, čemu říkáme domov. K tomuto obrazu neodmyslitelně patří aleje i solitérní stromy. To, jakým směrem se bude vývoj krajiny v našem okolí ubírat, záleží na našem vztahu k ní. Chtěli bychom přispět k vytváření vztahu občanů k jejich rodné obci a okolní krajině, aby kulturní krajina, dílo našich předků, zůstala zachována a dále se rozvíjela,“ píše Větvení na svém webu.