Odemykání Vltavy přihlížel i vodník Brodimil

Praha – Slunečné počasí a dostatek vody dnes čekaly na vodáky, kteří ve Vyšším Brodě a Českém Krumlově odemykali naší nejdelší řeku. Před první letošní plavbou po Vltavě jim požehnal i vodník Brodimil a převor cisterciáckého kláštera.

V letošní sezoně přibyde na Vltavě několik novinek, které souvisejí s větší bezpečností. Třeba pod Českým Krumlovem bude více tzv. traumabodů. „Požárníci, policie a záchranka budou znát přesně souřadnice a hlavně kudy tam mají dojet, protože v tom úseku jsou cesty velice obtížné,“ vysvětluje Pavel Kolouch ze Sdružení půjčoven lodí a kempů na Vltavě.

Všechny jezy budou navíc pro lepší orientaci záchranářů označené čísly. Třeba jez v Herbertově patří mezi nejnebezpečnější – dnes ho proto otestovali jen ti nejodvážnější vodáci. A i když dnes teplota vody ještě na koupání nebyla, někteří ji vyzkoušeli na vlastní kůži.

Na vodáky čekalo jarní počasí a dostatek vody (zdroj: ČT24)

„Vltava je pro nás matkou všech řek. A je hodně atraktivní, co se týká jezů. Mě strašně baví splouvat jezy,“ pochvaluje si Libor Šulc, který přijel z Ústí nad Labem. Vltava je ale u vodáků oblíbená i kvůli husté síti tábořišť a kempů a vyrovnanému stavu vody. Během sezony se po řece vydá až 180 tisíc lidí.