Prostějov nabízí byty k rekonstrukci. Náklady kompenzuje nulovým nájmem

Prostějov – Prostějovský magistrát nabídl zájemcům k rekonstrukci zastaralé městské byty. Když je opraví, nebudou muset několik let platit nájem. Přes statisícové náklady do cizího majetku lidé zájem projevili. Loni tímto způsobem opravili devět bytů, v minulých letech dalších čtyřicet. Vedení města tvrdí, že na renovace nemá peníze.

Martin Libánek investoval do rekonstrukce bytu, který patří prostějovské radnici, 600 tisíc korun. Teď nebude muset osm a půl roku platit nájem. „Byl to způsob, jak se dostat k městskému bytu. A také se mi líbilo, že si ho můžu opravit podle svých představ,“ uvedl Martin Libánek.

Spokojenost je oboustranná. „Město nemá v současné době tolik peněz, aby tyto byty rekonstruovalo, takže jsme dali možnost občanům. De facto tím také zhodnocujeme městský majetek,“ uvedl náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil.

Radnice nabízela své zastaralé byty k rekonstrukci už v roce 2006. Udala jich tehdy celkem třicet devět. Pak zájem opadl. Změnilo se to opět loni. Noví nájemníci si opravili dalších devět bytů.

„Většinou se musí vyměnit instalace, rekonstruovat koupelny, vyměnit kuchyňské linky a podlahy,“ uvedl jednatel Domovní správy Prostějov Vladimír Průša. Nájemnické opravy se podle něho osvědčily. „Když si lidé zrekonstruují byty sami, tak si jich více váží,“ uvedl.

Stejný nápad jako v Prostějově měli před lety i radní v Olomouci, ale tam se příliš neujal. Podobně postupují i další města. Například Ostrava nabízí za symbolický nájem zdevastované byty ve vyloučené lokalitě v Ostravě-Přívoze. Chce tím způsobem také změnit skladbu obyvatelstva.