Svatovítská katedrála dostane varhany, shodli se držitelé klíčů ke klenotům

Praha – Držitelé klíčů od Korunní komory, mezi nimiž jsou nejvyšší představitelé státu a církve, dnes podpořili projekt nových varhan pro svatovítskou katedrálu. Nový nástroj, který by měl mít lepší zvuk a také dovršit mnohasetleté budování chrámu, by měl začít vznikat v příštím roce, tedy v roce 700. výročí narození Karla IV. Podle iniciátorů projektu, k nimž patří především pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, by se měly tisíce nových píšťal rozeznít katedrálou v roce 2018 k oslavě 100. výročí vzniku československého státu.

Od Korunní komory mají klíče prezident, premiér, pražský arcibiskup, předsedové obou komor Parlamentu, děkan svatovítské kapituly a pražský primátor. Dnes jich bylo o jednoho méně, chyběl předseda Senátu Milan Štěch, který je nemocný. Všichni ve svých projevech podpořili myšlenku vzniku nových varhan, finančně přispět slíbila za Prahu primátorka Adriana Krnáčová a osobně předseda sněmovny Jan Hamáček.

Ve svatováclavské kapli, odkud se vstupuje do Korunní komory, kardinál Duka připomněl osobnost krále a císaře Karla IV. a fakt, že stavba nových varhan by byla symbolickým dovršením stavby katedrály. „Současné varhany z roku 1929 jsou zvukově nedostatečné,“ vysvětlil organolog Arcidiecéze pražské Štěpán Svoboda.

„Vstupujeme do ní popáté, nikdy se nevstupuje do té samé řeky, poprvé to bylo při dostavbě za architekta Kamila Hilberta, což se nezdařilo, podruhé – díky bohu, že se tak nestalo, byl plán (říšského protektora) Reinharda Heydricha, pak přišel plán prezidenta osvoboditele Edvarda Beneše a arcibiskupa Berana, také se neuskutečnil, ani pokus ho oživit v době pražského jara,“ řekl Duka. Jsme zde jako držitelé klíčů v důležité roli, abychom naplnili tento odkaz a symbolicky katedrálu otce vlasti dokončili," řekl kardinál dalším pěti klíčníkům.

Interiér hlavní lodi
Zdroj: Jiří Částka/ČTK

„Od počátku našich dějin máme jedno hlavní město, což se nepodařilo žádným našim sousedům, máme také jednu katedrálu, ta hraje svoji roli, stala se i středem dějin našeho národa v moderní době. Právě v tomto prostoru vzdával se vždy dík za naši svobodu a ani v době nacistické okupace nezmizely znaky československé republiky, které byl ukryty pod jutou a omítkou,“ připomněl pražský arcibiskup význam chrámu i jako národního symbolu.

„Varhany, přátelé, mají jednu podivuhodnou zvláštnost danou počtem rejstříků a počtem píšťal: schopnost obsáhnout mnohé, od hlubin až po výšiny. A i my v našem životě, pokud nejsme monotematičtí a pokud nepískáme jenom na jednu jedinou píšťalu, střídáme různé rejstříky podle toho, o čem mluvíme, podle toho, s kým mluvíme. A právě toto je obrovská výhoda tohoto hudebního nástroje, šíře jeho záběru,“ řekl prezident Miloš Zeman.

Všichni přítomní držitelé klíčů na závěr dostali jako dárek od děkana metropolitní kapituly Ondřeje Pávka symbolickou píšťalu, aby jim myšlenku nového nástroje připomínala. Loni vznikl nadační fond pro zbudování varhan. Bude rozhodovat o způsobu výběru varhanářské firmy a současně zajišťovat získávání potřebných peněz. „Počítáme, že varhany budou stát okolo 80 milionů korun,“ uvedl Svoboda.

Příspěvek na varhany je možné poukázat na účet (2109930876/2700) Nadačního fondu Svatovítské varhany.

Držitelé klíčů se před třemi týdny shodli na tom, že nejvzácnější část korunovačních klenotů, svatováclavská koruna, bude příští rok vystavena u příležitosti 700. výročí narození Karla IV.

Svatovítská katedrála dostane varhany, shodli se držitelé klíčů ke klenotům (zdroj: ČT24)
Vydáno pod