Policie vyšetřuje pro podezření z korupce starostu a radního Aše

Aš - Policie vyšetřuje pro podezření z korupce starostu Aše Dalibora Blažka (HNHRM) a radního Jiřího Červenku (ODS). Oba jsou zároveň členy rady Karlovarského kraje. Starosta je podezřelý z toho, že finančně pomohl sportovnímu klubu, jehož členem je jeho syn, Červenka je vyšetřován kvůli povolování stavby větrné elektrárny u Aše.

Oba politici si od policie už převzali oznámení o zahájení trestního stíhání. Blažek dnes řekl, že stíhání za přijetí úplatku je podle něj neopodstatněné. Záležitost se týká pronájmu parkoviště u Grand kasina na hraničním přechodu. Město tam v roce 2010, kdy ještě neplatil nový loterijní zákon, který přinesl příjmy z hazardu do obecních rozpočtů, uzavřelo smlouvu o pronájmu za pět milionů korun. To bylo výrazně nad běžnou cenu nájmů v lokalitě. Peníze pak radnice využila na podporu sportu nebo kultury.

Po změně loterijního zákona se nájem vrátil na ceny v místě obvyklé, byl tedy asi desetkrát nižší. Město ale zase získalo výrazně více z poplatků za hazard. Blažek podle policie zprostředkoval sponzorskou smlouvu mezi kasinem a sportovním klubem cyklistů, v němž působí i jeho syn a má od klubu mimo jiné půjčené profesionální kolo. To je podle vyšetřovatele střet zájmů.

  • „Vyšetřování potvrdilo, že město nijak netratilo, ba naopak získalo více než při původní smlouvě. A já jsem jen předal klubu kontakty na kasino, které sponzoruje mnoho dalších sportovních klubů a aktivit,“ řekl Blažek, který proti svému stíhání už podal stížnost.

V případu povolování větrné elektrárny figurují kromě Červenky i tajemník města Karel Sviták a bývalý vedoucí stavebního úřadu v Aši Pavel Grisník. Ti se podle policie podíleli na změně stanoviska odboru životního prostředí ašské radnice, které nepovolilo změnu projektu větrné elektrárny v Újezdě na Ašsku.

Podle dnešního prohlášení rady Karlovarského kraje se trestní stíhání dvou radních zatím nijak nedotkne jejich působení v radě kraje. „Vzhledem k tomu, že se předmět vyšetřování netýká činnosti obou zmiňovaných ve vedení kraje a zároveň šetření není uzavřeno, budou členové Rady kraje vývoj situace sledovat a plně respektovat kompetenci orgánů činných v trestním řízení kromě jiného i v informování dotčených osob a veřejnosti,“ uvádí se v prohlášení.