Ralsko – Šípková Růženka, která se pomalu probouzí

Ralsko (Českolipsko) – Z bývalého vojenského prostoru Ralsko by se mohl stát oblíbený cíl turistů. Shodli se na tom ministři obrany a životního prostředí Martin Stropnický a Richard Brabec (oba ANO) po setkání se zástupci okolních obcí a Libereckého kraje. Ralsko má podle ministrů velký potenciál. Už nyní láká například na stádo zubrů. V prostoru, který využívala v minulosti sovětská armáda, teď skončila likvidace ekologické zátěže za téměř půl miliardy korun. Podle hejtmana Martina Půty (STAN) je v investicích potřeba pokračovat, důležité je zbourat zdevastované budovy po vojácích a také nalézt nové využití pro celé území.

Sovětská armáda využívala 250 kilometrů čtverečních jihozápadně od Liberce, od jejího odchodu na počátku 90. let je prostor z velké části nevyužitý. Od roku 1993 probíhala dekontaminace. Ralsko patřilo k nejzatíženějším z lokalit, kde Sověti pobývali. Největším problémem je letiště Hradčany, kde byla podzemní voda i zemina kontaminována pohonnými hmotami. Nyní ještě pokračuje monitoring na zhruba 30 vrtech. Měl by potvrdit názor odborníků, že zásadní část znečištění je odstraněna. „Dělá se z opatrnosti. Monitoruje se, jak vypadá zatížení podzemních vod, protože to prostě funguje s určitou setrvačností,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec. Monitoring by měl podle něj trvat několik let.

To, že po 22 letech a 500 milionech vynaložených korun dekontaminace skončila, však podle hejtmana Půty neznamená, že je možné přestat se Ralskem zabývat. Proto také do bývalého vojenského prostoru pozval ministry obrany a životního prostředí. „My jsme chtěli oběma ministrům a jejich kolegům prostor předvést, ukázat jim, o čem mluvíme a co jim popisujeme, aby velikost problému viděli na vlastní oči.“ Ministři v Ralsku vidí velký potenciál. „Je to Šípková Růženka, která se probouzí. Hledáme s obcemi a krajem způsob financování,“ poznamenal Brabec.

Ministr obrany Martin Stropnický:

„Budeme se snažit, aby se to majetkově scelovalo, zpřehledňovalo a aby obec měla to, co může využít, o co je zájem. S jediným cílem: aby se z toho stala turistická zóna.“

Zleva ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtman Libereckého kraje Martin Půta a ministr obrany Martin Stropnický v bývalém vojenském prostoru Ralsko
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Ralsko podle Libereckého kraje potřebuje množství dalších investic. V prvé řadě by mělo dojít k demolici zhruba dvou stovek zdevastovaných objektů. První ruiny by mohly jít k zemi už příští rok. Počítá se i s likvidací černých skládek, které v areálu přibývají. Poté je třeba pro oblast nalézt nové využití. „Čekáme, že budeme schopni ve spolupráci kraj, město Ralsko a obě ministerstva hledat, jak financovat ten problém,“ dodal Půta. Do oblasti by se podle něj měly nastěhovat firmy, současně by se měla stát vyhledávaným turistickým cílem. K tomu má pomoci již existující obora Židlov proslulá chovem zubrů. Nutné je také obnovit dopravní infrastrukturu.

Jak velké by další investice do Ralska měly být, však hejtman říct nechtěl. Odhady jsou podle něj nepřesné, je proto nutné počkat, až budou jasné konkrétní kroky.