Kanalizaci v Praze zřejmě znečišťuje nelegální průmyslový zdroj

Praha – Znečištěnou vodu, se kterou se potýká pražská čistírna vod, patrně produkuje načerno nějaký průmyslový zdroj, odhaduje Jiří Vanner z Vysoké školy chemicko-technologické. Město oznámilo, že neznámý pachatel úmyslně vypouští do kanalizace vysoce znečištěnou vodu. Čistírna na Císařském ostrově funguje v režimu havárie první kategorie, Pražany ani život v řece to ale neohrožuje. Vedení Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) už chystá trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Musí to být látka, která vykazuje toxické účinky, a pravděpodobně musí být v dost velkém množství,“ odhadl Jiří Vanner. Přiblížil, že každou vteřinu přiteče na pražskou čistírnu čtyři metry krychlové vody. V první části se v čistírně odstraňují mechanicky hrubé znečišťující látky, v té druhé pak dochází k odstraňování dusíku a organické nečistoty prostřednictvím bakterií. Vypouštěná toxická látka jejich činnost utlumila.

Čistírna vod není zdrojem pitné vody, takže se Pražané nemusí obávat. Oba zdroje pitné vody – Želivka a Káranný jsou daleko od Prahy. Hlavní potíže tak znečištěná voda způsobuje čistírně, která nedodrží limity, a proto bude muset za znečištění platit.

Pražské vodovody a kanalizace mají podle Vannera velmi dobře vybavenou analytickou službu. Protože už je i známo, kterou hlavní větví znečištěná voda přitéká, je podle něj otázkou času, kdy se pracovníci vodovodů a kanalizací doberou zdroje. Komplikaci by mohl znamenat stav, že znečišťovatel už přestal vypouštět a to, s čím se nyní čistírna pere, je už pouze dotok. Vysoké znečištění vody totiž zaznamenaly PVK od února do března, zejména o víkendech a v nočních hodinách. V dubnu zatím podobný přítok takto znečištěné vody čistírna nezaznamenala.

„Pokud se situace nebude opakovat, do běžného režimu by se čistírna mohla vrátit v řádu několika týdnů,“ uvedl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Kvůli narušení čistícího procesu ale dostoupila koncentrace znečistění dusíkem maximálního povoleného limitu a PVK byly nuceny vyhlásit havárii I. kategorie. Vedení podniku proto nyní chystá trestní oznámení na neznámého pachatele.

Jiří Vanner z VŠCHT: Dříve či později se na zdroj přijde (zdroj: ČT24)