Rathova spolupracovnice dostala podmínku

Praha – Za manipulaci s tendrem na propagaci osobností Středočeského kraje dostala spolupracovnice bývalého hejtmana Davida Ratha dvouletý podmíněný trest. Šárka Alexa měla podle soudu jako tehdejší šéfka Středočeské turistické informační služby (STIS) rozdělit velký tendr na sedm menších, které pak vyhrála jedna zvýhodněná firma. Rozsudek jí ukládá zaplatit krajskému úřadu škodu zhruba 7,8 milionu korun. Alexa se proti rozhodnutí odvolala.

STIS v roce 2009 vypsala zakázku na projekt, který měl propagovat 57 vybraných historických osobností Středočeského kraje s výdaji téměř 13 milionů korun. Projekt měl čerpat téměř deset milionů z fondů Evropské unie. Kraj před schválením dotace STIS peníze na projekt půjčil a očekával, že finance získá zpět po proplacení dotace. Projekt ale nakonec nebyl z evropských peněz podpořen a kraji vznikla škoda téměř 8 milionů.

Podle předsedkyně trestního senátu Marie Markové způsobila Šárka Alexa středočeskému krajskému úřadu škodu vědomě: „Zakázku znala a věděla, jak má postupovat.“

Alexa podle obžaloby rozdělením velkého tendru na menší snížila předpokládanou hodnotu veřejné zakázky a nemusela vypsat otevřené výběrové řízení. Soutěže se podle obžaloby mohly zúčastnit pouze firmy, které sama vybrala. Všechny tendry podle spisu vyhrála firma HZ group. Tím se podle obžaloby dopustila porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku, protože zamezila případným dalším uchazečům, aby se soutěže zúčastnili, a úmyslně zvýhodnila jiné firmy. Soud se s názorem obžaloby ztotožnil. Alexe hrozilo až osm let vězení.

Šárku Alexu verdikt překvapil: „Připadá mi to jako obrovský podraz. Ti lidé, kteří mě řídili, teď sedí u televize a přemýšlí, jak to všechno vymysleli a hodili na mámu tří dětí.“

Sama bývalá šéfka STIS tvrdila na svou obhajobu, že jen plnila úkoly od představenstva STIS. „Skutečně jsem nic neprovedla a o ničem jsem nerozhodovala,“ řekla dnes Alexa při závěrečné řeči. Podle jejího advokáta Jaroslava Ortmana se tvrzení obžaloby neprokázalo. „I ve válce nasazují život vojáci, a nikoliv generálové,“ prohlásil Ortman. Podle něj nemohla Alexa na rozdíl od představenstva tendr ovlivnit.

  • STIS vznikla před rokem 2008 za hejtmana Petra Bendla (ODS). Nyní je v likvidaci a její hospodaření prověřuje policie. Směřovaly tam údajně peníze i poté, co se rozhodlo o zrušení organizace za vlády bývalé hejtmanky Zuzany Moravčíkové (ČSSD). Ta ve funkci nahradila Ratha po jeho obvinění v kauze údajného ovlivňování středočeských zakázek z května 2012.