Jeden ze symbolů Mariánských Lázní jde k zemi, vznikne prý ale replika

V Mariánských Lázních začala demolice bývalého lázeňského hotelu Rozkvět. Ten vyhořel na začátku listopadu. Podle policie byl zapálen úmyslně. Dělníci ho teď postupně rozebírají pomocí demoličního bagru s nůžkami.

Několik metrů vysoké bourací rameno s masivními nůžkami ukrajuje stěny domu od horních po spodní patra. Nebezpečnou práci komplikují rozpadající se trosky vyhořelého domu. Miroslav Kylián, který bourací stroj řídí, poznamenal, že demolice cihlového domu je horší než třeba panelového. „Protože se to drolí a padá si, jak chce. Železobeton, ten štípete a ten drží. Ale tohle ne, to se může otočit a padne to na druhou stranu,“ uvedl Miroslav Kylián a doplnil, že bourat se samozřejmě musí shora dolů - pokud by stroj ramenem strčil třeba do poloviny zdi, celá se najednou zřítí dolů. 

Demolici torza hotelu nařídil statik. Poté co neobývaný komplex vyhořel, už nebylo možné dům zachránit. Hotel v bezprostřední blízkosti mariánskolázeňské kolonády ale nejde zbourat najednou. Kvůli prachu, který by se měl co nejméně šířit do okolí, skrápějí místo demolice neustále vodou.

Stavbyvedoucí Christos Duludis z Báňské stavební společnosti poznamenal, že v první řadě musí zajistit bezpečnost a druhým požadavkem je co nejméně omezit lázeňský provoz. Budovu bývalého hotelu srovnají stroje se zemí během tří dnů. Další týden pak bude trvat odvoz sutin. Kvůli bezpečnosti je v centru lázní omezená doprava. Auta i veřejná doprava jezdí po náhradní trase. „Kromě objízdné trasy jsme museli demontovat část úseku trolejbusové trati,“ doplnil Jiří Klusoň, jednatel Městské dopravy Mariánské Lázně. Demolici hotelu taky během dne sledovaly desítky lidí.  

V hotelu začalo hořet vloni v noci na 2. listopadu. S ohněm v centru Mariánských Lázní tehdy bojovaly desítky hasičů. Střecha a všechny podlahy bývalého hotelu Rozkvět se tehdy propadly. Policie ze zapálení obvinila jedno z mladíků, kteří se v opuštěné budově scházeli a hráli si tam. Už v prosinci bylo kvůli bezpečnosti nutné zbourat horní patro.

Hotel v posledních dvaceti letech vystřídal několik majitelů. Ten současný ho měl jen pár měsíců. Na místě teď slibuje postavit nový - mělo by jít o repliku původní stavby, jak uvedl zástupce majitele hotelu Dmitrij Zacharov.

„Byl to jeden ze symbolů tohoto města, byl to Halbmayrův dům, byl na všech fotografiích, pohlednicích. Když se podíváte do historie, tak to byl skutečně symbol města,“ poznamenal Vojtěch Franta (Piráti), starosta Mariánských Lázní.

Hotel nechal v roce 1870 postavit tehdejší starosta města Josef Halbmayr. Jeden z prvních hotelů v Mariánských Lázní zdobily mimo jiné okrasné balustrády.

Josef Dionys Halbmayr, uváděn též jako Josef Dionys Halbmayer (1813 – 1879), byl rakouský a český politik německé národnosti, v druhé polovině 19. století poslanec Českého zemského sněmu a starosta Mariánských Lázní. Roku 1835 přišel do Mariánských Lázní jako číšník. V roce 1838 se oženil s Louisou Klingerovou a roku 1842 převzal od tchána místní hotel Klinger. Hotel zásadně přebudoval a rozšířil. Přikupoval i další pozemky a domy, nejen v samotném městě. Patřil mu uhelný důl u Falknova (dnešní Sokolov) a parní mlýn v Plzni (koupil ho od podnikatele a politika Františka Hýry). Postupně se stal jedním z nejbohatších a nejvlivnějších občanů Mariánských Lázní. V letech 1843–1848, 1861–1864 a 1867–1873 byl starostou města.

Více o historii rodiny Halbmayrů a stavbách, který bývalý starosta vybudoval, se dočtete zde

Socialistický název Rozkvět získal hotel až v 50. letech. To, že by měla po demolici vzniknout replika původního hotelu, považuje současný starosta Mariánských Lázní Vojtěch Franta (Piráti) za pozitivní zprávu. 

Demolice torza hotelu v Mariánských Lázních (zdroj: ČT24)