Z malé dodávky u Rozvadova vykouklo na celníky 15 Syřanů

Rozvadov – Při běžné páteční kontrole maďarské dodávky u Rozvadova objevili plzeňští celníci 15 mladých syrských uprchlíků. Doklady u sebe neměli. Namířeno měli do sousedního Německa.

Podle mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj Jitky Blahutové šlo o běžnou kontrolu hlídky mobilního dohledu před státní hranicí. Řidiče vozu s maďarskou poznávací značkou se ptali, zda nepřeváží alkohol a cigarety. Přestože to popřel, prohlédli nákladový prostor.

„V zadní části dodávky na ploše asi 1,5 krát 1,5 metru převážel 15 mužů ze Sýrie ve věku do 25 let. U sebe neměli žádné průkazy totožnosti,“ uvedla mluvčí. Řidič celníkům řekl, že míří z Maďarska do Německa. Celníci pak řidiče i Syřany hlídali do příjezdu cizinecké policie.

Běženců ze Sýrie u nás přibývá

Podle cizinecké policie šlo o nelegální migraci, maďarský řidič byl zadržen a uprchlíci zajištěni a v současné době jsou všichni vyslýcháni. Až v neděli bude jasné, zda se vrátí do domovské země nebo budou předáni do azylového zařízení. Řidič by mohl být podezřelý z trestného činu převaděčství a Syřané z přestupku za nelegální pobyt.

Podle statistik cizinecké policie narostl několikanásobně počet nelegálních běženců, kteří přes Českou republiku míří dál do západoevropských zemí. Většinou pocházejí z Kosova a Sýrie. Ti, kteří míří do Německa, se v řadě případů přesouvají podle zaběhnutého scénáře – nejprve požádají o azyl v Maďarsku, odkud ale přes Česko zamíří k našim západním sousedům.