Letecké muzeum v Deštné nabízí unikát: Nebeskou blechu

Deštná - Nová sezona startuje nejen na památkách, ale také v muzeích. V leteckém muzeu v Deštné na Jindřichohradecku, které patří k jediným svého druhu v Jihočeském kraji, ještě v pátek instalovali poslední exponáty. Správci pro sezonu získali dvě unikátní letadla. Pod strop zavěsili poslední letuschopnou „nebeskou blechu“. První prototypy vzlétly v roce 1933.

Nebeská blecha se v lednu 2015 vydala na svou poslední cestu. Předtím byla téměř 40 let ukrytá v kůlně za domem nedaleko Českých Budějovic. Teď už ale visí na lanech pod muzejním stropem v Deštné. Připomíná strojaře Petra Šlechtu, který si blechu podle francouzského návodu sám zkonstruoval a létal v ní. Jak uvedl vedoucí Leteckého muzea Deštná Radek Novák, jde o exponát jediné létající blechy, která v Československu vzlétla po druhé světové válce.

Nebeská blecha

Nebeská blecha patří do velké rodiny podomácku vyráběných letadel. První prototypy vzlétly v roce 1933, stavěly se podle knihy francouzského výrobce nábytku Henriho Migneta. Mezi stavitele patřil i Petr Šlechta z Českobudějovicka. Rodina z jeho pozůstalosti létající stroj vydala. Historici ho považují za nejzachovalejší v Česku.

  • Strojař Petr Šlechta si blechu podle francouzského návodu sám zkonstruoval. Projekt ještě upravil a zdokonalil, dochovaly se například i jeho výpočty. Na malém typu letadla pracoval měsíce, stavěl ho kus po kusu v ložnici. Většinu dílů si také sám vyrobil, upravil dvoutaktní motor, slepil i vrtuli.
  • S blechou startoval za chalupou, vozil ji i za kolem na hosínské letiště. Řídila se ale velmi obtížně - klasickou pákou. Pohybem dopředu a do strany pilot ovládal sklon předního křídla i směrovku. 
  • Když Petr Šlechta zemřel, rodina si letadlo ponechala jako památku. Až teď se rozhodla, že je vydá historikům.

V hlavním sále muzea v Deštné nově visí i kluzák a u zdi stojí torzo sovětské stíhačky. Jsou tady i vyřazené motory, k zemi míří i cvičné rakety. Figuríny před sezonou oblékli do kombinéz a válečných uniforem.

Letos se v muzeu zaměří na 70. výročí konce druhé světové války. V Deštné mají taky uložené zbytky sestřelených letadel, například motor z messerschmittu. Expozice letců z Jindřichohradecka je věnována 13 osobnostem z regionu. Historici připravili i speciální program pro školáky, zaměřili ho právě na československé válečné letce bojující na všech frontách druhé světové války.

Návštěvníci uvidí věci z pozůstalosti válečných letců, které historici získali od jejich rodin: „Jsou to například dokumentační materiály, fotografie, vyznamenání, uniformy. A hlavně je to velký model letounu Spitfire, na kterém létal legendární pilot František Fajtl,“ konstatoval Vladislav Burian, předseda Klubu historie letectví.

Jak Vladislav Burian dále uvedl, důležitou částí muzea je pietní místnost s vystavenou prstí z hrobů československý válečných letců. Tu přivezli členové jejich klubu ze svých expedic.

Vstupné do muzea radnice před sezonou zvýšila na 60 korun. Zahraniční návštěvníci v pokladně eury bohužel platit nemohou, neberou tady ani platební karty. Jak uvedl starosta Deštné David Šašek (ODS), vstupenky je možné rezervovat e-mailem nebo telefonicky. Muzeum v Deštné jeho správci otevřeli před 7 lety, od té doby ho navštívilo téměř 40 000 lidí.

Letecké muzeum Deštná zahajuje sezonu (zdroj: ČT24)