Město Veselí se chce soudit s majiteli zámku. Neplatí nájemné

Veselí nad Moravou - Až u soudu nejspíš skončí spor mezi městem Veselí nad Moravou a majiteli tamního zámku. Slovenská firma totiž dluží radnici už více než milion korun. Pronajímala si tři budovy v sousedství zámku a kvůli neplacení nájemného jí město neprodloužilo smlouvu.

Už před více než deseti lety koupila společnost Wessels ve dražbě veselský zámek. Od města si tenkrát pronajala také tři další přilehlé budovy. Za Salajku, která slouží jako technické zázemí, myslivnu ani zahranictví, ale městu neplatila nájemné. Dluh se vyšplhal až na částku 945 tisíc korun. Vedení města se proto před rokem rozhodlo, že smlouvu společnosti už znovu neprodlouží a tři objekty tak získalo zpět.

S nimi už má jasné plány. Do bývalé myslivny se přesune sdružení Baťův kanál, které nyní sídlí v centru. V zámeckých sklenících se naopak budou prodávat stromky a biozelenina. Co se týče Salajky, tak tu nechá město zbrourat a na jejím místě vyroste nové parkoviště. Kvůli špatnému stavu budov se snížila i jejich cena. Proto radní zvažují podat na majitele zámku ještě jednu žalobu.

Redaktor Filip Zdražil o kauze veselského zámku (zdroj: ČT24)

Přislíbená rekonstrukce zámku se konat nebude

Současní majitelé kromě neplacení nájemného neuskutečnili ani plánovanou rekonstrukci chátrajícího zámku. Opravy za 200 milionů stagnují už několik let kvůli obavám majitelů o stabilitu břehu po výstavbě malé vodní elektrárny. Dnes by podle památkářů stála podobná přestavba i 900 milionů. „V roce 2009 byla dokončena dokumentace pro územní rozhodnutí na přestavbu zámku. Projekt je pro nás stále důležitý, ale čekáme na vyjasnění podoby projektu připravované stavby malé vodní elektrárny v těsném sousedství zámku,“ vysvětlila už dříve jednatelka společnosti Wessels Eva Hamašová-Prvá.

Ze zámku se měl podle původních představ majitelů stát luxusní hotel.  „Zámek hodláme přebudovat na hotelové zařízení s kapacitou cca 100 lůžek, s restauračními, konferenčními a welness službami,“ tvrdí na svých stránkách společnost Wessels. Dnes už ale jednatelka firmy Hamašová-Prvá přiznala, že další využití zámku společnost přehodnocuje. Mezitím budova chátrá. Poslední práce, které na zámku proběhly, byl totiž archeologický výzkum před šesti lety. 

Společnosti Wessels zároveň patří i zámek v Dalešicích na Třebíčsku. I ten chátrá a podle starosty se zástupci firmy v Dalešicích déle než rok neobjevili.

Historie zámku

Kulturní památka s rozsáhlým parkem a bažantnicí byla původně vodním hradem. Základy zámku vznikly jako nutná obrana na řece Moravě proti možným útokům z Uher už ve 13. století. Přestavba na renesanční zámek se datuje o 400 let později.

Po roce 1945 se zámek s odchodem posledního šlechtického rodu Chorinských dostal do majetku města Veselí nad Moravou. Za minulého režimu sloužil zámek jako internát pro železárny.