S opravou Císařských lázní pomůže stát, poskytne až 100 milionů

Karlovy Vary - Stát přislíbil 100 milionů korun na opravu Císařských lázní v Karlových Varech. O rekonstrukci národní kulturní památky se už roky snaží město i Karlovarský kraj. Teprve nyní se podařilo dojednat i financování ze strany státu. Podle karlovarského primátora Petra Kulhánka (KOA) jde o zlom v přístupu státu.

Dohoda o vytvoření státního pilíře vznikla na jednání pracovní skupiny složené ze zástupců ministerstva financí, ministerstva kultury, Karlovarského kraje a města. „Stát se bude na obnově podle dnešní dohody podílet 100 miliony korun. Se současnými finančními zdroji města (100 milionů) a Karlovarského kraje (200 milionů) je součet 400 milionů korun, přičemž o zbývající finance, asi 200 milionů, budeme společně usilovat z evropských fondů nového programovacího období. Variantou také může být rozložení obnovy do dvou etap,“ uvedl Kulhánek.

Nutnost žádat o dotace potvrdil i hejtman Karlovarského kraje, v jehož majetku Císařské lázně jsou, Martin Havel (ČSSD). „Stát řekl do 100 milionů, což nestačí. Takže musíme dát krajské a městské peníze a kraj bude žádat o dotace z Integrovaného regionálního programu. Z toho ale bude moci žádat až v roce 2016,“ řekl Havel. Do té doby bude podle hejtmana nutné doplnit smlouvu mezi městem a krajem a upravit projekt, což by mohlo stát v řádech jednotek milionů korun. V nové široké koalici bez komunistů ve vedení kraje podle něj panuje spíše ochota do investice jít a cennou památku zachránit. Rekonstrukce by mohla začít už příští rok.

Původní projekt byl o třetinu dražší

Kraj i město se už peníze na opravu jedné z nejvýznamnějších památek v Karlových Varech snažili získat různými cestami. Původní projekt počítal s náklady kolem 900 milionů korun. Kromě města a kraje se na financování mělo podílet i ministerstvo kultury a Regionální operační program (ROP) Severozápad. Z ministerstva ale nakonec peníze nepřišly, a nebylo proto možné zažádat ani o dotaci z ROP Severozápad. Nyní je ve hře redukovaná verze projektu, která by měla stát kolem 600 milionů korun.

Naděje na zapojení státních peněz svitla po lednové návštěvě ministra financí Andreje Babiše (ANO) v Karlových Varech. Tehdy řekl, že by si objekt opravu zasloužil, pokud se podaří zajistit jeho celoroční provoz. Císařské lázně sice získávají každoročně dotace z ministerstva kultury v řádu jednoho až dvou milionů korun, ty ale stačí jen na drobné opravy. Budova z konce 19. století tak dál zůstává nevyužitá a pro veřejnost otevřená jen při výjimečných akcích.