Policistku jsem u auta neviděl, tvrdí mladík obžalovaný z jejího zabití

Praha - Třiadvacetiletý Josef Novák, který měl loni u Kostelce nad Labem srazit autem policistku tvrdí, že si ženy nevšiml. Jeho případ začal projednávat Krajský soud v Praze. Muž zároveň odmítl, že by před jízdou užíval drogy. Policii prý ujížděl, protože už ho dříve dvakrát přistihla bez řidičského průkazu. Za vraždu mu hrozí až 20 let vězení, nebo výjimečný trest. Soud bude pokračovat ve čtvrtek. Rozsudek by mohl padnout příští týden.

Případ se stal loni 2. května, kdy chtěla řidiče zastavit policejní hlídka. Řidič podle obžaloby na výzvu policistů nereagoval a začal ujíždět, aby se vyhnul silniční kontrole. Následovala honička přes několik obcí. Nedaleko obce Záryby pak muž podle obžaloby najel v rychlosti kolem 70 km/hod do policistky oblečené do reflexní vesty.

Žena se pohybovala kolem policejního auta, které mělo zapnuté majáky a mělo řidiči zatarasit cestu. Novák tvrdí, že se chtěl srážce vyhnout, strhl proto volant doprava a přitom srazil policistku. „Ozvala se strašná rána, viděl jsem, jak jsem někoho srazil a tělo letělo přes kapotu,“ uvedl při výpovědi. Ženu prý viděl až ve chvíli nárazu. Policistka při nárazu utrpěla mnohačetná zranění, kterým den poté podlehla. Muž u soudu tvrdil, že tragické události lituje. Podle státního zástupce je to jen taktika, aby se vyhnul tvrdému postihu.

Podle spolujezdkyně byl řidič pod vlivem drog

Kromě Nováka autem jeli další muž a žena. Dívka před soudem v rozporu s obžalobou uvedla, že zátaras z policejního auta neměl rozsvícené majáky a policistka na sobě neměla reflexní vestu. V autě podle ní byla malá láhev, ve které byl pervitin a obžalovaný její obsah vypil. Podle původní výpovědi druhého spolujezdce byla policistka u zátarasu vidět, dnes ale řekl, že byl pod vlivem pervitinu a měl halucinace. Obžalovaný odmítl, že by před jízdou bral drogy. Při výpovědi tvrdil, že během dne vykouřil jen jednu cigaretu marihuany. Podle dřívějšího vyjádření policie sice byl pod vlivem drog, obžaloba jej ale viní „jen“ z vraždy a maření výkonu úředního rozhodnutí.

Mladý řidič soudu popisoval den, kdy zabil policistku (zdroj: ČT24)

Před soudem vypovídali také tři zasahující policisté. Shodli se na tom, že auto ujíždělo asi 20 kilometrů. Místy podle nich pronásledovaný automobil jel přes 160 kilometrů za hodinu. Při výpovědích také popřeli, že by zátaras z policejního auta neblikal a tvrzení, že žena neměla reflexní vestu je prý jen snahou, jak si snížit trest. „Obhajoba hraje na reflexní vestu z toho důvodu, že v případě, kdy by kolegyně neměla vestu, tak půjde jen o dopravní nehodu, u které je trest poloviční,“ uvedl kolega zabité policistiky Ota Papáček, Policie Kostelec nad Labem. Nováka policisté už pronásledovali několikrát i v minulosti. Kvůli opakovanému porušování zákazu řízení je muž už rok za mřížemi.

Novákovi původně hrozilo až 16 let vězení za násilí na úřední osobě. Státní zástupce Tomáš Milec se ale rozhodl čin překvalifikovat podle přísnějšího paragrafu. Žalobce také v úvodní řeči upozornil, že Novák na konci roku 2013 dostal dvouletý souhrnný trest, který se týkal mimo jiné řízení bez oprávnění. Jeho advokátka Barbora Langerová zatím odmítla kauzu komentovat.

Vydáno pod