Kraslice rekordmanky váží 500 kg a měří přes metr

Hluboká nad Vltavou - Obří betonové kraslice z Hluboké nad Vltavou se dostanou do české knihy rekordů. Je jich 16, měří přes metr a každá váží bezmála 500 kilogramů. Vyrobili je místní nadšenci a s pomocí těžké techniky je postupně rozvážejí po městě. Podle přepočtu by vejce této velikosti mohla snést pouze gigantická slepice, která by od země až k hřebínku na hlavě měřila sedm metrů.

Prvních 5 obřích kraslic dnes opustilo sklad. K vidění budou například na golfovém hřišti pod zámkem nebo na trávníku u domova důchodců. Formu na jejich výrobu vyrobil místní výtvarník, každé vejce má ale vlastního autora. Vyzdobili je nejen umělci, kteří mají něco společného s Hlubokou nad Vltavou, ale také děti z místní základní školy a školky, jak popsala organizátorka projektu Valerie Chromá.

Například kraslici s černobílými vzory tvořila za jeden týden Mirka Němečková z Českých Budějovic. Starostovo vejce zdobí nápis „Veselé Velikonoce“ v 10 jazycích. Na vrcholu jeho kraslice je otištěna starostova ruka.

V knize rekordů jsou sice větší kraslice, ale takto těžký soubor se dosud nikde neobjevil. Jak uvedl Miroslav Marek z Agentury Dobrý den, kraslice z Hluboké budou zapsány do české knihy rekordů jako Velikonoční stezka s největším počtem obřích kraslic.

Další kraslice ještě zůstávají v dílně, speciální barvy určené pro nátěr střech na nich totiž stále zasychají. Už o víkendu ale organizují na vaječné stezce první závod. Vyhraje ten, kdo je v nejrychlejším čase najde. Obří kraslice vydrží ve městě do poloviny května. Část z nich se pak vrátí do skladu, další zůstanou na golfovém hřišti. 

Velikonoční kvíz: Otestujte své znalosti zde.

Obří kraslice v Hluboké nad Vltavou (zdroj: ČT24)