V Mirovicích hoří střecha kostela, silný vítr komplikuje hašení

Písek - V Mirovicích na Písecku hoří střecha husitského kostela na kraji obce. Oheň zasáhl střechu i s krovy a poničil rovněž interiér. Hasiči uvnitř kostela zatím nikoho nenašli, uvedla jejich mluvčí Vendula Matějů. Kvůli události byl vyhlášen II. stupeň poplachu. Na místě zasahují jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z Písecka. Škody se budou podle prvních odhadů pohybovat v milionech korun.

Likvidaci požáru podle Matějů komplikuje silný vítr. Střecha začala ze zatím neznámých důvodů hořet po 13:00. Na místo přijelo osm cisteren profesionálních i dobrovolných hasičů. Oheň zasáhl střechu na ploše přibližně 20 krát 10 metrů. Hasiči využívají i speciální plošinu, ze které se snaží plameny zastavit. Na místě budou celou noc, vyšetřovatelé se do kostela dostanou až v průběhu zítřka.  

„Nemáme hlášeno, že by uvnitř někdo byl. Ale hasiči souběžně s hasebními pracemi stále provádějí průzkum,“ dodala mluvčí.

Plameny poničily i interiér kostela. Cenné obrazy se ale podařilo hasičům zachránit. „Všechny vzácné věci, které v kostele byly, jsou uskladněny na místní požární zbrojnici. Ten největší obraz ještě na odvoz čeká,“ dodává ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš. 

Hasiči budou na místě celou noc (zdroj: ČT24)

Škodu plzeňský biskup odhaduje na minimálně milion korun. O příčině vzniku požáru zatím nechce spekulovat. Kostel byl postaven v roce 1937, posledních deset let probíhala rekonstrukce některých částí. Církev tady každou neděli pořádala bohoslužby. Pokud to bude možné, pokusí se ho znovu opravit.