Za ovlivňování kolegy v půlmiliardové kauze přišel soudce o talár

Ostrava - Soudce brněnského městského soudu Jiří Pešek musí svléknout talár. Podle soudu se snažil ovlivnit kolegu při rozhodování v případě vytunelované firmy Edbusy. Krajský soud v Ostravě mu dnes uložil desetiměsíční trest s dvouletým podmínečným odkladem. S dnešním pravomocným rozsudkem Pešek jako soudce končí.

Ze čtyř kauz zbyla jen jedna, i tak ale dnes přišel brněnský soudce Jiří Pešek o talár. Jeho počínání podle obžaloby souviselo s vytunelovanou společností Ebusy či s případem korupce na radnici v Brně-Žabovřeskách. Okresní soud ve Frýdku-Místku Peška loni v červnu odsoudil za tyto dva skutky. Dnešní trest padl už pouze za první zmíněný případ, v tom druhém se podle odvolacího senátu mohlo jednat maximálně o kárné provinění. Spis proto předá Nejvyššímu správnímu soudu.

Ostravský krajský soud zmírnil původní rozhodnutí Okresního soudu ve Frýdku-Místku, který soudci udělil trest o čtyři měsíce delší. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, v úvahu přichází už jen dovolání. Brněnský městský soud tak dneškem definitivně přichází o jednoho ze svých soudců, ačkoliv Pešek už dva roky nechodí do práce a pobírá polovinu platu.

Sám Pešek s verdiktem spokojený není. „Jsem nevinen. Trestné činnosti jsem se nedopustil. Odsouzen jsem byl za jediný bod. Ani s tím nemohu souhlasit,“ řekl Pešek. Jeho obhájce Michal Buchlovský dodal, že zcela určitě s klientem podají dovolání. Naopak státní zástupce je s verdiktem spokojený. „Spravedlnosti bylo učiněno zadost,“ řekl při odchodu ze soudní síně.

Soudce položila kauza plná nej

Trestného činu se Pešek dopustil tím, že několikrát kontaktoval soudce brněnského krajského soudu Jiřího Stýbla. Ten rozhodoval o osudu peněz zajištěných policií v půlmiliardové kauze Edbusy. Jednalo se o 100 milionů korun, které kriminalisté získali z rakouské banky. „Chtěl dosáhnout konkrétního rozhodnutí, aby peníze byly vyplaceny zpět společnosti. Soudce Stýblo je naopak chtěl rozdělit mezi poškozené,“ zaznělo dnes v rozsudku.

Kauza Edbusy

Dvojice podnikatelů z Brněnska – Martin Žouželka a Lukáš Přibyl – mezi lety 2007 a 2009 lákala veřejnost na projekt s názvem Education Business System, zkráceně Edbusy, neboli Obchodní systém vzdělávání. Naivním lidem z České republiky, ale i Maďarska, Slovenska a Polska nabízeli zprostředkování až milionových půjček za velmi výhodných podmínek. Jediné, co klienti museli udělat, bylo zaplatit 3500 korun za členství v klubu a dalších 9500 jako vratnou zálohu.

Počty zájemců o zázračně úvěry rychle narůstaly, peněz se ale nikdo z nich nedočkal. Když se věc dostala do rukou policie, bylo už poškozených dvanáct a půl tisíce a škoda za 550 milionů korun. Zhruba 220 milionů se podařilo policii najít a zajistit. Samotní klienti s novináři mluvit nechtějí. Firmě často svěřili statisíce a ztráta úspor mnoha z nich zničila život. Celkem figurovalo v kauze Edbusy 12 500 poškozených, k trestnímu řízení se jich připojila zhruba polovina: 6280. Soud rozeslal zhruba 30 tisíc obálek, ustanovil pro všechny poškozené šest zmocněnců a konaly se desítky hlavních líčení. Spisy k případu byly uloženy v 90 krabicích. Čtení rozsudku trvalo soudci 14 dní.

Tyto peníze přitom mohly být důvodem vraždy expolicisty Michala Tofla, který se se svým obchodním partnerem zřejmě neshodl na tom, kdo kolik peněz z tohoto podvodu získá. V roce 2010 ho zabili nájemní vrazi. Soudce Stýblo ovšem o tomto nátlaku osobně svědčit nemohl. V lednu 2012 se totiž z dosud nevyjasněných důvodů oběsil přímo ve své kanceláři.

Kolem případu Edbusy se objevilo hned několik úmrtí

Michal Tofl

Bývalý policista byl 14. června 2010 zastřelen samopalem jen několik metrů od svého domu. Právě on se měl s Bezděkovským podílet na vyvedení peněz z Edbusy.

Petr Pavel Bezděkovský

Původně Toflův „obchodní partner“, později se ve zlém rozešli, podle informací ČT kvůli milionům z podvodu Edbusy. Bezděkovský byl podezřelý z toho, že si objednal Toflovu vraždu. Oběsil se v červnu 2012 v olomoucké vazební věznici.

Jiří Stýblo

V budově Krajského soudu v Brně se 26. ledna 2012 oběsil soudce Jiří Stýblo, který kauzu Edbusy soudil.

Povinnosti soudce Pešek porušil i ve druhém případě. Kontaktoval dalšího kolegu Miloše Žďárského, kterému doručil obálku s dokumenty. Tvrdil, že mu jí posílají policisté. V obálce byly informace očerňující svědky v případě korupce na radnici v Brně-Žabovřeskách. V tomto bodě obžaloby se ale podle odvolacího senátu mohlo jednat o kárné provinění.