Plyn v těchto dnech více „smrdí“, kontroluje se těsnost trubek

Praha – Distributor zemního plynu Pražská plynárenská bude od dnešního dopoledne do úterý 31. března ověřovat těsnost plynového potrubí. Proto bude v těchto dnech do plynu přidávat dvojnásobné množství látky s charakteristickým zápachem. „Každý, kdo zjistí i nepatrný únik zemního plynu, nebo na něj bude mít podezření, by měl tuto skutečnost neprodleně nahlásit nonstop pohotovostní službě Pražské plynárenské na telefon 1239,“ uvedl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

V případě úniku plynu je potřeba okamžitě důkladně vyvětrat, nepoužívat elektrické spotřebiče nebo otevřený oheň a nerozsvěcet světla.  

Distributoři plynu kontrolují potrubí vždy na začátku topné sezony, tedy na podzim, Pražská plynárenská ale i na jaře. Akce má preventivní charakter a nejsou při ní přerušeny ani omezeny dodávky zemního plynu pro zákazníky.  

Zemní plyn je přírodní směs plynných uhlovodíků, která je lehčí než vzduch a nezapáchá. Pro bezpečnou distribuci a použití je proto takzvaně odorizován látkami s intenzivním a charakteristickým zápachem, který umožňuje snadnou identifikaci případných úniků.