O víkendu si lze ještě zalyžovat, v mnohých střediscích letos naposled

Praha - Nadcházející víkend nabízí jednu z posledních příležitostí, jak si v tuzemsku do příští zimy ještě zalyžovat. Řada středisek v Čechách i na Moravě je v provozu a nabízí dobré podmínky pro sjezdové i běžecké lyžování. Vyrazit lze třeba do Krkonoš, Jizerských a Orlických hor. Některá budou o víkendu otevřená naposledy, někde zkusí vydržet až do Velikonoc. Mnohé areály už ale sezonu ukončily.

Na krkonošských sjezdovkách leží od deseti do 80 centimetrů sněhu, který je při současných teplotách nad nulou mokrý. Ve SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou - Velká Úpa mají lyžaři k dispozici kolem 25 kilometrů sjezdovek. „Běžecké tratě budou o víkendu upravené v okolí Černé hory a Pece pod Sněžkou,“ řekl šéf SkiResortu Petr Hynek. Ve Špindlerově Mlýně jsou v provozu areály Svatý Petr, Hromovka, Medvědín a Stoh. Naposledy se bude lyžovat v Rokytnici nad Jizerou. V Jizerských horách zůstává v provozu jen Tanvaldský Špičák, i když kvůli nepříznivému počasí tam o víkendu pojedou jen lanovka a jeden vlek.

Hroneš: Do Velikonoc se ve Špindlu bude lyžovat určitě (zdroj: ČT24)

V Orlických horách pokračují střediska Deštné a Říčky. V Deštném je už otevřen pouze hlavní areál Marta I se sedačkovou lanovkou. Říčky hlásí na sjezdovkách až 80 centimetrů sněhu.

V Krušných horách budou o víkendu v provozu sjezdovky a vleky na Klínovci a na Bublavě, lyžovat se bude také v areálu Boží Dar-Novako. Sněhu však na horách ubývá. Provoz už ukončily skiareály Plešivec nebo Boží Dar-Neklid. V okolí Klínovce si ale stále přijdou na své i běžkaři.

Počasí o víkendu

V sobotu bude oblačno až polojasno, na horách místy přeháňky, v polohách nad 800 metrů sněhové. Večer očekávají meteorologové na západě Čech občasný déšť. Nejnižší noční teploty klesnou k 5 až 1 °C, nejvyšší denní vystoupají na 7 až 11 °C. V neděli bude zataženo až oblačno, na východě zpočátku polojasno až skoro jasno, večer pak přibyde deště. Noční teploty budou 5 až 1 °C, na Moravě a ve Slezsku +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty v neděli vystoupají k 9 až 13 °C.

Také na jihu a západě Čech sezona pomalu končí. Velikonoční lyžování slibují na šumavském Zadově a v příhraničním Hochfichtu. Ve skiareálu Kvilda se vleky zastavily v průběhu týdne, stejně jako ve Sternsteinu, na Kramolíně v Lipně sezonu ukončí v neděli, menší areály zavřely už dřív. Upravené sjezdovky průměrně s 30 centimetry sněhu mají stále ještě železnorudské areály Špičák, Nad Nádražím a Samoty. Největší areál v kraji Ski&Bike Špičák o víkendu letošní zimní sezonu ukončí.

V Pardubickém kraji se jezdí v Dolní Moravě na Orlickoústecku, a to za ceny vedlejší sezony, v areálu U Slona byl pro letošní zimní sezonu provoz ukončen. Téměř bez omezení zatím funguje areál v Červené Vodě na Orlickoústecku. Na Vysočině se lyžuje už jen na sjezdovce Šacberk u Jihlavy.

Jeseníky - Ovčárna
Zdroj: Galgonek Vladislav/ČTK

V Jeseníkáchzůstávají velká lyžařská střediska navzdory jaru otevřena. Lyžařům nabízejí podle provozovatelů klasické jarní lyžování, sněhu na svazích je dost. Většina areálů bude otevřená do Velikonoc. I po svátcích si lidé budou moci zalyžovat v nejvýše položeném tuzemském středisku na Ovčárně. Bude otevřené podle zájmu návštěvníků. Na horách podle informací horské služby leží v nejvyšších polohách zhruba metr sněhu.

Horští záchranáři dnes v Jeseníkách zvýšili lavinový stupeň z prvního na druhý z pětibodové škály. Důvodem není nový sníh, ale oteplení a déšť. Sněhová vrstva na závětrných svazích hor je kvůli tomu promáčena a hrozí samovolné uvolnění lavin.

Také ve velkých moravskoslezských střediscích se ještě bude lyžovat. V provozu je například areál Ski Bílá na Frýdecko-Místecku. O víkendu bude v provozu také areál Ski Mezivodí, který je už ve všední dny uzavřený. „Snaha je taková, že určitě chceme vydržet do Velikonoc,“ řekl za provozovatele Zbyněk Žák. Podle něj už na svahy míří hlavně nadšenci. Poslední příležitost si zalyžovat budou mít o víkendu návštěvníci lyžařského střediska v Mostech u Jablukova na Frýdecko-Místecku.

Kde se ještě lyžuje?

Beskydy :

Bílá – denní lyžování 8:30–16:00, večerní lyžování zrušeno

Rališka – v pátek od 9:00–12:00, o víkendu dle počasí

Mosty u Jablůnkova – denně v provozu

Razula – v provozu sjezdovky Razula, Horal a dětský lyžařský park Razulák, večerní lyžování zrušeno

Kyčerka – v provozu pouze o víkendu, večerní lyžování zrušeno

Karolinka – v provozu

Ski park Gruň – v provozu pouze o víkendu

Pustevny – v provozu, lanovky jezdí každou půlhodinu od 8:00–17:00, v provozu vleky Malá sjezdovka, Pod Šumou, Lokomotiva a dětský provazový vlek

Jizerské hory:

Tanvaldský špičák – kvůli nepříznivému počasí od pátku 27. 3. 2015 mimo provoz, dle počasí zváží provoz od 3.–5. 4. 2015

Černá říčka – v provozu jen o víkendech, večerní lyžování jen v soboty do 20:00, 4.–5. 4. o Velikonocích v provozu

Příchovice – víkendový provoz, pokud sníh nestihne roztát

Krkonoše:

Harrachov – v provozu od 8:00–16:00, o víkendu večerní lyžování

Rokytnice nad Jizerou – v provozu do 29. 3. 2015

Ski areál Aldrov – v provozu naposled o víkendu 27.–29. 3. od 8:00–16:00h

MedvědínHorní Mísečky – v provozu

Špindlerův MlýnSvatý Petr – v provozu

Herlíkovice – v provozu

Černá hora – v provozu 8:30–16:00

Pec pod Sněžkou – v provozu lanovka Hnědý vrch a 10 vleků, v pátek a v sobotu bude možné večerní lyžování

Velká Úpa – lanová dráha Portášky v provozu od 8:30–16:00

-       lanová dráha Sněžka v provozu 8:00–18:00

Malá Úpaareál SkiMU plně v provozu

Mladé Buky – v provozu denně 9:00–16:00

Orlické hory:

Deštné – v provozu areál Marta

Říčky – v provozu denně 8:00–16:00

Čenkovice – v provozu denně 8:00–16:00

Červená Voda – v provozu denně 8:00–16:00

Kralický sněžník:

Dolní Morava – v provozu vlek Kamila

Jeseníky:

Karlov – v provozu

Praděd – vleky v provozu, v provozu i běžecké dráhy

Červenohorské sedlo – v provozu pouze o víkendu

Filipovice – v provozu o víkendech

Ramzová – lyžuje se v úseku Ramzová – Čerňava

Petříkov – v provozu

Branná – pouze víkendový provoz

Avalanche – pouze víkendový provoz – lyžování pouze v horní polovině sjezdovky

Šumana:

Lipno – v provozu

Zadov – v provozu, o víkendu bude možné i večerní lyžování

Železná Ruda Špičák – v provozu

Železná Ruda Nádraží – vleky Nad Nádražím v provozu

Krušné hory:

Bublava – v provozu 9:00–20:00

Boží Dar Novako – v provozu denně

Klínovec – v provozu dráhy: CineStar Express, Prima Express, Přemostěná

Slavkovský les:

Mariánské lázně – v provozu do 28. 3. 2015 každý den

Chřiby:

Stupava – v provozu