Brno zažilo blackout. Do cvičení se zapojili hasiči, policie i dopravní podnik

Brno – Nepojízdné tramvaje, lidé uvěznění ve výtazích a nefungující telefony. Takový je scénář blackoutu. Brněnští policisté, hasiči, ale i městský dopravní podnik si dnes vyzkoušeli, zda jsou na takovou situaci dostatečně připraveni. Ve skutečnosti ale není příliš pravděpodobné, že by podobný velký výpadek elektrické energie nastal. Aby totiž blackout nastal, musely by podle odborníků zkolabovat sítě po celé Evropě.

„Pokud někomu nejde doma proud, ale ve vedlejší ulici se svítí, tak se jedná o lokální výpadek. V případě blackoutu nefunguje elektřina v rámci celého kraje nebo i většího území,“ popsal blackout tiskový mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Kdyby taková situace nastala, tak lidé nejenže nebudou moci zatopit, ale ani natankovat nebo dojet do práce. „Velkým problémem je, že nebudou fungovat sítě, a to ani tísňová linka, na kterou by se asi šest hodin po výpadku nedalo dovolat,“ vysvětlil mluvčí. Pokud by linka opravdu ohluchla, mohou se lidé obrátit na obecní dobrovolné hasiče, kteří by měli být v pohotovosti.

Komunikace je pro práci a koordinaci hasičů zásadní. „Na ni jsme se během cvičení zaměřili nejvíce,“ potvrdil Mikoška. Dnes proto testovali fungování analogové rádiové sítě. „Je to jedna ze dvou sítí, které využíváme. Díky ní jsme schopní se spojit s našimi jednotkami,“ dodal mluvčí. Kromě zkoušení různých variant komunikace během blackoutu hasiči také cvičně vyprostili uvězněné lidi z výtahu.

Bez komentáře: Brno zažilo cvičný blackout (zdroj: ČT24)

Blackout zažili i policisté, dopravní podnik a energetici

Pro obnovení komunikace by musel brněnský dopravní podnik nahodit záložní zdroje. „Po jejich zprovoznění se můžeme domlouvat s našimi pracovníky i informovat naše cestující,“ vysvětlila mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová. Dopravce by tak po výpadku proudu musel odtáhnout spoje, které by uvízly v úzkých uličkách nebo na křižovatkách.

Právě tramvaje a trolejbusy bez proudu by mohly způsobit problémy i policistům v řízení dopravy. Ti si dnes zkusili řídit dopravu na třech křižovatkách s vypnutými semafory.

Nefungující světelné křižovatky mohou být sice nepřehledné, ale nedostatek proudu by více trápil například nemocnice. Do nich by v případě výpadku elektřiny dodával záložní generátor brněnské spalovny. Kvůli blackoutu se tak nezastavili ani energetici. Ti měli za úkol spustit tzv. ostrovní energetický systém – dvě soběstačné elektrárny. „Naším úkolem bylo vyvést z nich proud na prioritní místa, která byla stanovena ze strany krizového štábu,“ řekl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. Za tyto místa jsou považovány nemocnice, ale i vybrané benzinové čerpací stanice.

Na jižní Moravě byli v pohotovosti kvůli cvičení energetici, policisté i záchranáři. Do cvičení, organizovaného Jihomoravským krajem, se zapojilo přes 60 institucí a bezmála 700 lidí. Obdobná příprava na blackout se v republice zatím konala jen v Praze.

Výpadek elektřiny proběhl podle připraveného scénáře

Potíže s dodávkou elektřiny na jižní Moravě začaly podle scénáře kvůli povětrnostním podmínkám v sedm ráno. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) proto vyhlásil stav nebezpečí a vyzval k vyřešení problému Integrovaný záchranný systém. Krizová komise tak zasedla dopoledne v 21 obcích.

„Pokud by nastal blackout, řešili bychom velké množství nejrůznějších problémů. Cvičení nás připraví na řešení těch nejdůležitějších,“ vysvětlil smysl cvičení Hašek. V kraji by podle něj bylo nutné se postarat o 6 až 7 tisíc cestujících, kteří by zůstali v nepojízdných vlacích či tramvajích. V případě ale tak velkého výpadku by musely zkolabovat všechny evropské sítě – to by se mohlo stát po teroristickém útoku nebo při extrémním počasí.