Pokutu památkářů za lva na Klárově potvrdilo ministerstvo kultury

„Ministerstvo muselo pokutu potvrdit, protože došlo k porušení příslušného ustanovení památkového zákona, byť s dobrým úmyslem,“ uvedla mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Horní hranice sankce je podle mluvčí v takových případech dva miliony korun. Městská část se proti rozhodnutí může odvolat k rozkladové komisi ministra.

Socha dvoumetrového okřídleného lva na betonovém podstavci pokrytém žulou vznikla podle návrhu britského sochaře Colina Spoffortha. Peníze na ni sehnali Britové žijící v Česku. Chtěli tak poděkovat za hrdinství československých letců sloužících v řadách britské RAF.

Umístění pomníku ovšem od začátku provázejí spory s pražskými památkáři. Těm vadí monumentálnost díla i to, že v parčíku již jedna socha je. Kritizují také postup Prahy 1 a britského velvyslanectví, o povolení prý požádaly pozdě a bez dostatečné diskuse.

Čeští a slovenští piloti se zapsali do paměti obyvatel Spojeného království zejména při slavné bitvě o Británii. Během ní nacisté utrpěli první významnou porážku ve druhé světové válce. Celkově v době druhé světové války působilo v britském vojenském letectvu (RAF) přibližně 2500 československých pilotů, přičemž 493 z nich v bojích zahynulo.

Podobný případ se stal v Praze už v roce 2009. Tehdy magistrát označil za nezákonné umístění podstavce sochy ukrajinského básníka Tarase Ševčenka, protože pro něj Praha 5 neměla veškerá potřebná povolení. Socha ale nakonec na místě zůstala a městská část dostala pokutu 9000 korun.