Zeman chválí průmysl na Liberecku, v Turnově ho poslali „home“

Turnov - „Setkávám se s řadou podnikatelů, kteří říkají, že investují a přijímají nové pracovníky,“ poukázal prezident Miloš Zeman na to, že v Libereckém kraji klesá nezaměstnanost. „Průmysl, který byl zdánlivě odsouzen ke krachu, se dostává z nejhorších potíží,“ poukázal Zeman na zlepšení výsledků sklářských firem. Turnovští zastupitelé dnes předali prezidentovi výzvu, ve které na něj apelují, aby vrátil důstojnost úřadu, který zastává. Zeman jim zase doporučil, aby věnovali větší pozornost dění ve svém městě.

Go home, přivítali Zemana v Turnově (zdroj: ČT24)

Turnov byl jediným místem při třídenní návštěvě prezidenta v kraji, kde se jeho odpůrci veřejně projevili. Na jednom domě vyvěsili transparent „Miloši, go home“ a v sále Střelnice při besedě s prezidentem na něj část publika mávala červenými kartami. Přišlo ale i hodně jeho zastánců se zelenými kartami a někteří ho skandovaně povzbuzovali: „Miloši, jsme s tebou“ či „Nedej se“.

Výzvu podepsalo 14 z 27 turnovských zastupitelů. Prezidentovi vyčítají například jeho proruské postoje. „Některé jeho vysloveně proruské aktivity chápeme jako přímé ohrožení demokracie, naší svobody a svrchovanosti naší země,“ uvedl ve zdůvodnění vzniku výzvy zastupitel Josef Uchytil (Turnov potřebuje změnu).

Zeman: Sklářství na Liberecku se pomalu zotavuje (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta by ale místo výkřiků mělo být důležitější používání argumentů. Znova také zopakoval, že si za svojí cestou do Moskvy na oslavy 70. výročí od konce druhé světové války nadále stojí. „Kdyby Němci vyhráli válku, tak tu nejsme,“ uvedl v diskusi. Do Moskvy jede zejména uctít památku 150 000 sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Česka a Slovenska. „Jsem hrdý, že tam jedu,“ dodal.

Co s Ještědem? Podle Zemana pomohou nevyčerpané peníze z eurofondů

Při minulé návštěvě Libereckého kraje Miloš Zeman Liberečanům slíbil, že se zaslouží o pokrok při rekonstrukci hotelu na Ještědu. Prozatím na to nebyly peníze, což se ale podle prezidenta může v blízké budoucnosti změnit. „Mluvil jsem s bývalou i současnou ministryní pro místní rozvoj. Podle obou je možné použít nevyčerpané prostředky z evropských fondů právě pro záchranu některých významných kulturních památek,“ uvedl Zeman. „Jestliže vracíte nevyčerpané prostředky zpět do Bruselu, je to stejné, jako kdybyste ty peníze ukradl,“ přirovnal prezident.

Zasněžený Ještěd
Zdroj: ČT24/Facebook/Zbyněk Jeřábek

Zeman: Nepoměr mezi zaměstnanci a živnostníky není jen v pojištění

Nepoměr mezi zaměstnanci a živnostníky není podle Zemana jenom v platbách za zdravotní pojištění. Týká se to například i daně z příjmu a sociálního pojištění. Tyto tři otázky je dobré posuzovat jako komplex, řekl Zeman. Prezident tím reagoval na nedávnou diskusi o zvýšení zdravotního pojištění pro živnostníky. Například podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) drobní podnikatelé čerpají ze zdravotního systému víc peněz, než do něj odvádějí. Na nepoměr upozorňují i odbory. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však návrhy na vyšší odvody pro živnostníky odmítá, analýzu má na koaliční jednání přinést v dubnu.

Vyrovnání plateb za zdravotní pojištění mezi zaměstnanci a živnostníky však nemusí podle Zemana nutně znamenat jen zvýšení sazeb pojistného pro drobné podnikatele. „To vyrovnání může znamenat i to, že každý bude mít rovné podmínky, to znamená na jedné straně zvýšení, na druhé straně snížení,“ vysvětlil.

Zeman dnes kritizoval i výběr daní. „Před pěti lety daně z příjmů OSVČ, tedy vlastně živnostníků, činily 25 miliard korun ročně. Před dvěma lety to byly tři miliardy, před rokem miliarda a půl a nyní se zdá, že to bude méně než jedna miliarda - 0,9 miliardy,“ řekl Zeman. Daňové předpisy se přitom podle něj vůbec nezměnily. „To znamená, že my jsme přišli na takzvané daňové optimalizaci v případě daní z příjmu OSVČ každý rok zhruba o 20 miliard, to je docela slušná částka,“ poznamenal.

Méně ale odvádějí živnostníci i na sociálním pojištění a už na to i doplácejí. „Když máte nerovnováhu v sociálním pojištění, tak ten člověk, živnostník, když jde do důchodu, bere starobní důchod 4000, 5000 nebo 6000 korun, to už jsou reálné případy, to jsem si nevymyslel,“ řekl Zeman a dodal: „To, co je pro živnostníky zdánlivou výhodou, je dlouhodobě nevýhodou, když nastupují do penze.“