Hlídali vězně, teď mají jít sami do vězení za krádeže mědi

Ostrava - Okresní soud v Ostravě poslal tři ze čtyř bývalých vězeňských dozorců, kteří se zodpovídají, že ukradli z výrobního areálu Věznice Heřmanice 4 tuny mědi a pozinkovaného plechu, do vězení. Muži, kteří měli hlídat vězně při separování odpadu, by měli strávit za mřížemi 2,5 až 4 roky. Čtvrtého strážného, který se přiznal a usvědčil ostatní, potrestal soud podmínkou. Nepodmíněné tresty dostali i tři jejich komplicové, kteří ukradené kovy z věznice vyváželi. Další čtyři obžalované soud pro nedostatek důkazů osvobodil.

Obžalovaní strážní měli dohlížet na práci vězňů, kteří ve výrobním areálu věznice oddělovali z kovového odpadu měď a další kovy. Podle verdiktu dozorci dávali v průběhu roku 2012 část mědi a také pozinkovaných plechů stranou a pak je s komplici vyváželi mimo střežený objekt.

Obžalovaných je celkem jedenáct. Vedle dozorců jsou to také řidiči a majitelé sběren, kteří od nich měli kradené suroviny vykupovat. Čtyři z nich soud zprostil obžaloby. Rozsudek ale není pravomocný. Obžalovaní, kteří mají jít do vězení, se proti tomu ihned odvolali. Soudkyně Natálie Tognerová zdůraznila vysokou nebezpečnost jednání obžalovaných. „Měli dohlížet na nápravu odsouzených, místo toho je zapojili do trestné činnosti,“ řekla. Upláceli je například cigaretami.

Dozorce prozradil vězeň

Generální inspekce bezpečnostních sborů se o krádežích dozvěděla díky oznámení vězně, který je na to upozornil. Státní zástupce připustil, že nebýt toho, skupina by zřejmě kradla dál. Detektivové podezřelé několik měsíců sledovali, v listopadu 2012 je pak chytili při činu. Zásahová jednotka inspekce je zadržela ve chvíli, kdy z areálu vyjížděla dodávka s ukradenou mědí za 200 tisíc korun. Podobných zásilek podle obžaloby vypravili od května do listopadu 2012 celkem pět za více než milion. Soud nakonec dospěl k prokázané škodě ve výši půl milionu.

Strážní a jejich pomocníci měli rozdělené úkoly a vypracovaný systém, podle kterého vyváželi ukradené kovy auty z areálu. Své spoluviníky, které kvůli tomu neoprávněně pouštěli do věznice, legalizovali pomocí dat jiných lidí. Ukradený materiál vozili do vzdálenějších výkupen a o zisk se dělili.

Vyšetřování případu poněkud zkomplikovala amnestie bývalého prezidenta Václava Klause. Důležitými svědky byli totiž tehdejší vězni, kteří se po náhlém propuštění na svobodu rozptýlili po celé republice. Strážné, kteří jsou podezřelí z krádeží, věznice propustila krátce po jejich zadržení.