Začal soud s vrahem barmana, který byl ubodán před 14 lety

Zlín - Krajský soud ve Zlíně začal projednávat brutální vraždu mladého barmana. Toho měl dnes třiačtyřicetiletý Jan Prokop ubodat kvůli penězům v roce 2001 ve zlínském baru. Obviněný, kterému hrozí 15 let za mřížemi až výjimečný trest, svou vinu u soudu popřel. Vraha odhalil a dopadl loni v létě až po třinácti letech speciální tým Tempus. Ten má na starosti právě vyšetřování neobjasněných letitých případů.

Dlouhých třináct let trvalo vyšetřování vraždy, která je považována za jednu z nejbrutálnějších od začátku 90. let. K dopadení vraha pomohl především korunní svědek, který se po letech rozhodl promluvit. Ale také nové technické vybavení, které neměli policisté tenkrát k dispozici.

Na základě nových důkazů tak loni v červnu zadržela zásahová jednotka třiačtyřicetiletého invalidního důchodce Jana Prokopa v restauraci na zlínském autobusovém nádraží. Muž, kterého živily příležitostné brigády, byl zrovna v podmínce za výtržnictví a vyhrožování. Policisté také zjistili, že byl v minulosti již desetkrát soudně trestaný za majetkové a násilné trestné činy. Za vraždu mladíka mu nyní hrozí, podle zákona platného v době vraždy, 12 až 15 let vězení nebo výjimečný trest.

Prokop byl už od počátku vyšetřování hlavním podezřelým, protože se v baru našly jeho stopy i DNA. Chyběly ale další důkazy, a tak jej policisté nemohli zadržet. Ti pak během celého vyšetřování narazili i na zajímavé podněty, které pomohly vraha usvědčit. Mezi ně patří třeba krabička od cigaret, na které bylo napsáno jméno údajného vraha. Tu někdo připevnil k odpadkovému koši ve Vizovicích.

Motivem vraždy byly podle kriminalistů peníze. Z baru totiž zmizelo 30 tisíc korun a láhve s alkoholem.

Brutální vražda se stala v noci ze 4. na 5. prosince 2001 ve zlínském baru U jelínka na Jižních Svazích. Čerstvě vyučeného barmana tehdy napadl a čtrnáctkrát bodl do krku a hrudníku třicetiletý muž. Ubodaného mladíka našla až další den po sedmé hodině ráno uklízečka.

Speciální skupina TEMPUS (latinsky čas, doba) vznikla v březnu roku 2013. Zabývá se vyšetřováním zločinů a trestných činů, které byly  spáchány v minulosti a i přes intenzivní práci policie se je nepodařilo objasnit. Tempus má jediného stálého člena - velitele týmu. Ten si své kolegy vybírá individuálně ke každému případu.

Zlínská vražda na Jižních Svazích je již třetím vyřešeným zločinem. Kriminalistům se podařilo také vypátrat pachatele devět let nevyřešené vraždy podnikatele z Otrokovic, kterého s největší pravděpodobností zavraždil jeho spolupracovník. Prvním úspěchem skupiny Tempus ale bylo objasnění vraždy, která se stala před devatenácti lety v Praze 4. Do jejího promlčení přitom zbýval pouhý měsíc.

Zdroj: policie.cz