Soud nepochybil, když propustil schizofreničku. Ta zabíjela

Brno – Podle Nejvyššího soudu (NS) neporušil opavský soud zákon, když umožnil duševně nemocné ženě ambulantní léčbu. Ta minulý rok v říjnu zaútočila ve škole ve Žďáru nad Sázavou, kde ubodala jednoho studenta. Nejvyšší soud tak zamítl stížnost exministryně Heleny Válkové (ANO).

Okresní soud v Opavě propustil zhruba před rokem psychicky narušenou ženu z ústavního léčení. Ta ale o osm měsíců později zabila jednoho studenta a další tři zranila. Podle NS ale nebylo možné útok předvídat, přestože žena už dříve obdobně zaútočila v Havířově. Opavský soud totiž vycházel ze zprávy Psychiatrické nemocnice v Opavě, která tehdy považovala ambulantní léčbu pro pacientku jako dostatečnou.

„Je ale otázkou, zda posoudili zdravotní stav ženy správně psychiatři. To ale není v kompetenci soudců,“ řekl dnes předseda senátu NS Petr Šabata. Podle Šabaty je důležité, kdo návrh na změnu formy léčby podá - jestli sám pacient, nebo nemocnice, která má pacienta denně na očích a ví o něm více než případný přizvaný znalec. Podle předsedy trestního kolegia Stanislava Rizmana je možná lepší řešit způsob poskytování ambulantní péče i zákonem. „Jednou za měsíc návštěva lékaře je podle mě málo,“ uvedl Rizman.

Rozhodnutí soudu ale přímo žďárskou kauzu neovlivňuje, pouze má sloužit jako ukázka pro podobné případy. Soudci NS zároveň upozornili, že možnosti zobecnění tohoto verdiktu jsou omezené. „O léčbách se vždy rozhoduje individuálně, každý případ je jiný. Proto je nutná velká obezřetnost,“ řekla soudkyně Milada Šámalová.

Nejvyšší soud o útočnici ze Žďáru nad Sázavou (zdroj: ČT24)

Útok ve žďárské škole

Šestadvacetiletá žena ze Žďáru nad Sázavou je obviněna z vraždy a braní rukojmích. V případě trestního stíhání jí za to hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Vazbu na ni uvalil jihlavský soud. Do budovy střední obchodní školy vnikla žena ráno 14. října 2014 mezi sedmou a půl osmou.  Žena nejprve napadla jednu dívku, která seděla v šatně. Podle svědkyně jí přiložila nůž na krk a křičela, ať zavolají policii, jinak ji zabije. Dívce chtěl pomoci šestnáctiletý mladík, kterého žena pobodala. Právě on na následky zranění zemřel. Pak napadla ještě další dívku a jednu si vzala za rukojmí.

Na místě zasahoval policejní útvar rychlého nasazení a také policejní jednotka zajišťující ochranu Jaderné elektrárny Dukovany. Policistům se ženu podařilo zneškodnit pomocí taseru, tedy zařízení, které vystřeluje na dálku elektrický výboj. Do nemocnice v Novém Městě byli převezeni celkem čtyři zranění – kromě tří dívek také jeden zasahující policista.

Žena neútočila poprvé

Stejná žena v roce 2012 pobodala v Havířově vychovatelku, načež si vzala sedmiletou dívku jako rukojmí. Útočnici se tehdy podařilo zadržet a holčičku osvobodit - pobodaná vychovatelka skončila v nemocnici. Žena byla obviněna z pokusu o vraždu - stíhání ale bylo v roce 2012 zastaveno, pachatelka totiž byla psychicky nemocná. Skončila proto v opavské psychiatrické léčebně, kde zůstala až do února minulého roku.