V orlickoústeckém babyboxu našli chlapce, pojmenovali ho Dionýz

Ústí nad Orlicí - Do babyboxu v Ústí nad Orlicí dnes ráno někdo odložil čerstvě narozeného chlapce. Jedná se o druhé dítě odložené v babyboxu v tamní nemocnici. Letos je to sedmé dítě zanechané v některé z těchto speciálních schránek a celkem 119. od jejich zavedení v Česku.

„Děťátko odložené do babyboxu bylo nalezeno dneska po druhé hodině ranní v orlickoústecké nemocnici,“ informoval zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. „Bylo zabalené jenom v ručníku a ve špinavé bundě. Pupečník mělo převázaný tkaničkou od bot. Byl malinko podchlazený, protože v Ústí nad Orlicí bylo dneska v noci kolem nuly, ale je v dobrém stavu. Váží 3530 gramů.“

Chlapec byl pojmenován po primáři porodnického oddělení nemocnice Dionýzu Zakálovi. Prvním dítětem v tamním babyboxu byla holčička Lucie.

Za zhruba deset let vzniklo v Česku 64 babyboxů a dohromady v nich bylo odloženo 48 chlapců a 71 dívek. Zařízení funguje jako novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál daného zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se ženy nemusely bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.