Zeman slíbil Liberci samostatný krajský soud

Liberec - Prezident republiky Miloš Zeman s manželkou Ivanou dnes zahájili návštěvu Libereckého kraje, na severu Čechu zůstanou do čtvrtka. Dnes prezident při návštěvě Liberce slíbil, že krajské město v blízké budoucnosti získá samostatný krajský soud. Zeman dnes navštívil například kasárna libereckých chemiků, která budou o víkendu hostit část amerického vojenského konvoje. Prezident nesouhlasí s tím, aby byli vojáci amerického konvoje označováni za okupační armádu. Zítra Zeman z Liberce zamíří na Českolipsko, kde navštíví například státní podnik Diamo ve Stráži pod Ralskem nebo bývalý vojenský újezd Ralsko.

Liberecký kraj bude mít do několika měsíců samostatný krajský soud, řekl dnes v Liberci prezident Miloš Zeman. V Liberci je nyní pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem, záležitosti z okresu Semily ale vyřizuje Krajský soud v Hradci Králové. „Byl to můj slib panu hejtmanovi, který jsem dodržel. Slib potvrdil nově jmenovaný ministr pan Pelikán. Patrně díky zmatkům se jmenováním ministrů spravedlnosti se to trochu zdrželo, ale hlavní je, že s tím souhlasil i předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem,“ řekl dnes prezident na setkání s krajskými zastupiteli a starosty. Samostatný soud by podle něj měl mít kraj za několik málo měsíců.

O zřízení samostatného krajského soudu usiluje Liberecký kraj už deset let, poprvé návrh novely zákona o soudech a soudnictví předkládal v roce 2005, pak znovu o šest let později. Neúspěšně. Současný systém označují jeho kritici za nepřehledný. Například po loňských komunálních volbách některé stížnosti na volby ze Semilska posílali stěžovatelé do Liberce a soudci museli námitky odmítnout pro místní nepříslušnost.

Zeman slíbil Liberci samostatný krajský soud (zdroj: ČT24)

Zřízení nového krajského soudu v Liberci by nemělo stát žádné velké peníze. Justiční palác dokončený před 14 lety poskytuje soudu dokonalé zázemí. Nový krajský soud v Liberci by měl vyřizovat odvolací agendu z okresních soudů v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Liberci a Semilech.

Vojáci z amerického konvoje nejsou okupační armáda, zastal se jich Zeman

Prezident poznamenal, že v souvislosti s konvojem musí bojovat s „antiamerickými blázny“. Blížící se průjezd konvoje v posledních dnech vyvolal kontroverze, nesouhlasí s ním zejména komunisté a aktivisté názorově blízcí Rusku. Plánují proti němu protesty. Jejich odpůrci naopak chtějí vojáky vítat.

„Zatímco v posledních měsících bojuji proti antiruským bláznům, tak k tomu v poslední době přibyl boj proti antiamerickým bláznům, protože blázni jsou rovnocenně rozprostřeni na obou stranách,“ řekl Zeman v souvislosti s americkým konvojem. „Nesouhlasím s tím, aby se americká vojska označovala jako okupační z toho prostého důvodu, že v minulém století jsme okupaci zažili již dvakrát a víme, jak vypadá,“ dodal prezident.

Americký konvoj bude čítat asi 516 lidí a 118 vozidel. Přes Česko pojede v rámci svého přesunu z vojenského cvičení v Pobaltí na svou domovskou základnu v Bavorsku. V současné době je v Polsku. Proti jeho průjezdu Českem se postavili například komunisté, podle kterých nejde o průjezd, nýbrž o pobyt, a proto ho měla schvalovat sněmovna, nikoli vláda. Byla tak prý porušena ústava. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) s tím zásadně nesouhlasí, vše je prý v souladu s českými zákony. Proti konvoji také protestují různí aktivisté, podle nichž jde o demonstraci síly, která je zaměřena proti Rusku. Plánují proto protesty a demonstrace, vyhrožují i blokádou. S jejich názory nesouhlasí mnoho dalších skupin, které se naopak chtějí s americkými vojáky setkat a za jejich spojenectví jim poděkovat.

Zeman zopakoval, že je proti jakýmkoli jiným vojenským základnám v Česku než českým. Poznamenal, že v minulém roce bylo podobných průjezdů několik a nikdo si toho nevšiml. „Jedině díky České televizi, která ten asi pětisetčlenný konvoj málem interpretuje jako Závod míru, neustále slyšíme v hlavních zprávách, kudy konvoj pojede,“ poznamenal Zeman.

Plán průjezdu vojsk NATO přes české území
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK