U Obrataně se srazil vlak s kamionem, 10 lidí je zraněných

Na trati u Obrataně mezi Táborem a Pelhřimovem se ráno srazil vlak s kamionem. Vlak po srážce vykolejil a 11 z 18 lidí utrpělo zranění, uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Mezi nimi je i strojvedoucí, který byl s těžkým zraněním letecky přepraven do českobudějovické nemocnice. Policie změnila objízdnou trasu přes Pacov. Provoz na trati i na silnici I/19 se podařilo obnovit vpodvečer.

K nehodě došlo v 07:05, když se osobní vlak s kamionem střetl na železničním přejezdu bez závor mezi stanicemi Obrataň a Chýnov. Kamion zřejmě nerespektoval světelnou signalizaci, která byla i podle svědků v době střetu funkční. Drážní inspekce to však ještě bude prověřovat: „Budou stažena data ze záznamového zařízení a určitě bude ověřena činnost toho přejezdu jako takového,“ doplnil Martin Drápal. Podle něj se na tomto konkrétním přejezdu nestala žádná nehoda od roku 2008 - nedá se tedy říct, že by šlo o nějaký rizikový přejezd.

Na vlaku vznikla škoda pět milionů, na kamionu je 800 tisíc korun. Poškození železniční trati odhadují pracovníci Drážní inspekce zatím na 220 tisíc. Příčina nehody se stále vyšetřuje. Dechová zkouška devětadvacetiletého polského řidiče kamionu, jenž vyvázl z nehody bez zranění, byla podle policejní mluvčí negativní.

Podle ředitelky krajských záchranářů Vladislavy Filové je po nehodě jeden člověk zraněný těžce, pět lidí utrpělo středně těžká zranění, ostatní jsou zraněni lehce. „Těžce zraněný člověk skončil v nemocnici v Českých Budějovicích, ostatní jsou v nemocnicích v Táboře a v Pelhřimově,“ dodala Filová.

Výpadek poškozeného vozu Regionova podle ředitelky krajského centra Českých drah Lenky Horákové neovlivní jízdní řád regionálních spojů. „Zatím není jasné, zda vůz bude možné opravit, nebo ho bude nutné rovnou odepsat. Samozřejmě disponujeme určitou minimální zálohou, kterou nasadíme do provozu. Budeme se pak snažit tuto zálohu vhodným předisponováním vozových jednotek co nejdříve obnovit,“ řekla Horáková.