Spor o Palác Stromovka směřuje k soudu

Praha - Spor ohledně výstavby Paláce Stromovka na Praze 7 může skončit u soudu. Vedení radnice tvrdí, že současný projekt neodpovídá nájemní smlouvě. Developer však již do výkopových prací vložil desítky milionů korun. Obě strany chtějí ještě jednat, pokud ale radnice stavbu nepovolí, firma Lordship nevylučuje soud.

Spor o Palác Stromovka směřuje k soudu (zdroj: ČT24)

Pozemek mezi Veletržní a Strojnickou ulicí o velikosti tří fotbalových hřišť je už několik let obehnán plotem. Místo stavebních strojů je však v místě pouze opuštěná jáma. Práce na projektu se zastavily kvůli chybějícímu stavebnímu povolení.

Současný projekt investora z britské skupiny Lordship podle radnice neodpovídá nájemní smlouvě. „V té smlouvě jsou předpokládány radnice, památník, byty, obchodní plochy a kanceláře, ale současný projekt má vlastně jen obchodní plochy a kanceláře,“ kritizuje projekt starosta městské části Jan Čižínský (Praha 7 sobě).

„Chceme se dohodnout s městskou částí a udělat projekt tak, aby obyvatelé Prahy 7 byli spokojeni. V dnešní chvíli je tam zdravotnické centrum, školka, parkování pro rezidenty a samozřejmě obchodní část,“ oponuje ředitel společnosti Lordship Václav Matoušek. Radnice a byty však chybí. Na protest proti výstavbě nákupního centra navíc podepsaly petici zhruba tři tisíce lidí. Podoba domu se nelíbí ani odborníkům.

Provedené výkopové práce
Zdroj: ČT24/Lordship

„V tomhle případě se jedná o mimořádně naddimenzované nákupní centrum, které by znamenalo zátěž pro okolí, protože by tam lidé museli jezdit autem. Není to na stanici metra a stanice tramvaje je tři sta metrů daleko. Je strašně špatně umístěné,“ uvažuje historik architektury a obyvatel Prahy 7 Richard Biegel.

Investor hrozí miliardovou arbitráží

Obě strany spolu hodlají v příštích týdnech ještě jednat. Pokud se nedomluví, radnice smlouvu vypoví. Investor má podle člena představenstva Lordshipu Martina Pilky řádné územní rozhodnutí na celý projekt a pravomocné stavební povolení ke stavbě podzemních garáží. V případě vypovězení nájemní smlouvy na pozemek pod projektem může investor podle Pilky žádat náhradu ve výši miliardy korun.

Vzhledem k tomu, že projekt je financován ze zahraničních prostředků, nelze prý vyloučit ani mezinárodní arbitráž. Společnost Lordship si pozemky od Prahy 7 pronajímá od roku 2002. Od té doby za ně zaplatila více než 50 milionů korun.