Na řidiče čeká spousta nebezpečí. Jak reagovat, se naučí v laboratoři

Brno – Mlha, tma, nepozorní chodci. Na takové a další nepříjemné situace, které mohou řidiče za volantem potkat, nově šoféry kamionů a autobusů připraví ojedinělý simulátor. K dispozici ho má Centrum dopravního výzkumu v Brně. Zařízení má pomoci začínajícím řidičům, ale i těm zkušeným, kteří se kvůli přestupkům takzvaně vybodovali. Sledování reakcí lidí za volantem zase pomůže výzkumníkům.

„Teď jsme řidiči nastavili zasněženou krajinu a za chvilku mu ze strany vyběhne srnka, abychom si dokázali představit, jak zareaguje,“ popisal výzkumný pracovník Centra dopravního výzkumu (CDV) Roman Čampula. Na řidiče, který usedl do kabiny simulátoru, toho ale může nachystat mnohem víc. Zařízení umí napodobit desítky reálných situací – ať už má být nečekaným faktorem počasí, zvěř nebo jiná auta a chodci.

Jen za leden letošního roku způsobili řidiči kamionů 1499 nehod, šoféři autobusů pak 159.

Simulátor budou využívat například i šoféři, kteří přišli o řidičský průkaz a chtějí se napravit. „Není možné je testovat v reálném provozu nebo provozovat jízdy, a proto je velkou výhodou využití našeho řidičského simulátoru. Tady můžeme jejich změnu ve vnímání rizika a změnu v chování na silnici testovat bezpečně,“ dodal další z výzkumníků CDV Aleš Zaoral.

Bez komentáře: Simulátor pro řidiče kamionů a autobusů (zdroj: ČT24)

Jedním z prvních zapojených je třicetiletý Jiří Hort. Kvůli pozitivnímu testu na marihuanu teď nesmí řídit. Jenže auto ke své práci potřebuje, a proto se rozhodl zapojit do nápravného kurzu. Dříve byla jeho součástí jen terapie, teď si může pod dohledem zopakovat i jízdu – v laboratoři. „Myslím si, že se tady dá ledacos natrénovat a v reálném provozu se pak dá ta situace předvídat,“ chválil si simulátor vybodovaný řidič Jiří Hort.

Simulátor ale bude sloužit i výzkumům, jejichž výsledky by měly zvýšit bezpečnost na silnicích. Jedna z kamer tak třeba snímá rychlost reakce řidiče, který za volantem píše SMS zprávu. Právě nevěnování pozornosti řízení například kvůli telefonu je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod na českých silnicích.