Můj svět - charita očima těch nejpovolanějších

Opava - Charita Opava uzavřela celonárodní fotografickou soutěž pro zaměstnance, dobrovolníky a klienty charitních zařízení s názvem Můj svět. Porota, ve které jsou mimo jiné fotografové Jindřich Štreit a Jiří Siostrzonek, vybírala nejlepší z více než tří set zaslaných snímků. Třicet vybraných fotografií bude ode dneška také vystaveno ve Slezském zemském muzeu v Opavě.

Soutěž, která má letos sedmý ročník, je rozdělená do tří kategorií. V kategorii Život kolem nás porota vybrala jako nejlepší snímek Richarda Boudy, který spolupracuje s Charitou Brno. V sekci Portrét zvítězila fotografie Martina Žídka z Charity Opava, kategorii Jak to vidím já vyhrála klientka opavského Mateřského centra Miroslava Baranová.

Podle sociologa, fotografa a pedagoga Institutu tvůrčí fotografie Jiřího Siostrzonka soutěž přispívá ke kultivaci charitních zařízení. „Klienti i zaměstnanci mají možnost vidět, že každý to vidí jinak. To je kultivuje. Veřejnosti pak soutěž vysílá velkou informaci, a to především lidem, kteří s těmito zařízeními dosud nepřišli do styku. Je to způsob konverzace,“ míní Siostrzonek. Uznávaný dokumentární fotograf Jindřich Štreit, který je v porotě od prvního ročníku, si pochvaluje rostoucí zájem o soutěž i kvalitu snímků. „Kdybych nevěděl, že autoři jsou amatéři, u mnohých fotografií bych byl přesvědčen, že jsou dílem profesionálů,“ řekl.

Výstava nejlepších soutěžních snímků má dnes vernisáž v historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě, kde Charita vyhlásí výsledky. Tam bude do 5. dubna, poté se přesune do galerie Obchodního centra Silesia v Těšínské ulici. V květnu začne putovat po městech celé republiky.