Jsem nevinný, uvedl u soudu údajný kyselinový útočník z Plzně

Plzeň - U Krajského soudu v Plzni se začal zpovídat devětatřicetiletý Jan Dubský, obžalovaný z kyselinového útoku na svou bývalou přítelkyni. Dubský popřel, že by ženě ublížil. Podle obžaloby 18. listopadu 2013 polil tehdy pětadvacetiletou Martinu roztokem kyseliny sírové, protože vůči ní cítil zášť kvůli rozchodu. Žena utrpěla rozsáhlé a velmi bolestivé poleptání a stále se léčí. Dubskému hrozí za pokus o vraždu výjimečný trest.

Taxikář, s nímž se žena rozešla několik měsíců před útokem, u soudu uvedl, že s obžalobou nesouhlasí a že není vinen. Popsal společný vztah a zájmy i důvody, které vedly k jejich rozchodu. Zároveň totiž udržoval i vztah s jinou přítelkyní, u které bydlel, a situaci moc neřešil. Martina se s ním rozešla, když prý vyšlo najevo, že jí lhal, že jde pracovat na chatu, ale místo toho jel s druhou přítelkyní na výlet do Rakouska.

Podle žalobce Dubský v osudný den ráno čekal před domem, kde žena bydlela. Aby ztížil identifikaci, zakryl si hlavu kapucí a čepicí s kšiltem. Když žena nastoupila do auta, otevřel podle obžaloby dveře u řidiče a polil ji žíravinou.

Žena utrpěla velmi vážná zranění. Měla mimo jiné poleptaný obličej, zasažené obě oči nebo trávicí ústrojí. Kyselina ji oslepila a kvůli poleptání jí také lékaři museli amputovat ušní boltec. Podle žalobce musela trpět strašnými až nesnesitelnými bolestmi. Útok přežila jen díky náhodě a rychlé odborné pomoci. Měsíce trávila po nemocnicích a stále není vyléčená. Bude ještě potřebovat řadu dalších zákroků.

Dubský se u soudu vyjadřoval k některým stopám, které kriminalisté objevili, mimo jiné ke stopám po kyselině na jeho botách, k jeho pachovým stopám na autě napadené ženy, na plastovém víčku od lahve nalezeném na místě činu nebo k pachovým stopám u zadního vchodu domu, kde žena bydlela. Vysvětloval také, proč na internetu vyhledával informace o účincích kyseliny na člověka a podobně.

Kdo mohl jeho bývalou přítelkyni polít kyselinou, prý neví, domnívá se ale, že to mohlo souviset s její prací pro pracovní agenturou a se spory, které měla se zaměstnanci. Soud bude případ řešit do konce března. Napadená žena vyslechnuta nebude. Její zdravotní a psychický stav to neumožňuje. Zástupce poškozené ženy požaduje pětimilionové odškodnění, pojišťovna náhradu škody 870 tisíc korun.

Útok kyselinou není v Česku zcela ojedinělý. V srpnu 2014 poslal Obvodní soud pro Prahu 4 do vazby muže, který údajně poleptal svou bývalou přítelkyni chemikáliemi v pražské Michli. Muž prý útočil také ze žárlivosti (více čtěte zde).