Vozíčkářka nemůže z bytu kvůli sporu s bytovým družstvem

Ostrava - Neshody s bytovým družstvem uvěznily vozíčkářku Zdeňku Němečkovou z Ostravy v jejím bytě. Vedení bytového družstva odpojilo od elektřiny její speciální plošinu, pomocí které překonává schody. Tvrdí, že žena za provoz nechce platit. Ta ale oponuje, že jí družstvo nutí nevýhodnou smlouvu. Případ zřejmě skončí u soudu.

Zdeňka Němečková trpí roztroušenou sklerózou, má silné bolesti a téměř není schopna chůze. Přesto se snaží být samostatná. Před čtyřmi roky si sehnala peníze na speciální plošinu pro svůj invalidní skútr. Teď se s ním ale nedostane ven, protože bytové družstvo odpojilo zařízení od elektřiny. „Když se nedostanu ven, je to pro mne hrozné. Připadám si jako v kleci,“ stěžovala si žena.

Bytové družstvo Proskovická 39 si za provoz plošiny účtovalo ročně zhruba tisíc korun. V nájemní smlouvě Zdeňky Němečkové ale žádná taková částka nebyla dohodnuta. Proto odmítla platit. „Dali nám nějakou starou fakturu, která se k odběru elektrické energie vůbec nevztahovala. A odběr navýšili asi čtyřicetkrát,“ vysvětloval přítel Zdeňky Němečkové Michal Šimko. Obrátili se proto na soud, který jim dal za pravdu.

Spor o provoz plošiny může znovu skončit u soudu (zdroj: ČT24)

Doufali, že problém je vyřešen. Družstvo však za provoz zařízení připravilo takovou smlouvu, kterou Zdeňka Němečková odmítla podepsat, protože ji považuje za nevýhodnou. Vedení družstva reagovalo tím, že ji odpojilo. Trvá na tom, že na to má právo. „Paní je uvězněna v bytě, protože nechce platit a s družstvem se soudí,“ konstatoval předseda představenstva Ivan Velebil. „Sociální odbor nám ale potvrdil, že bere dost peněz na to, aby si provoz lávky mohla zaplatit,“ zdůraznil.

Podle předsedy Národní rady zdravotně postižených Václava Krásy se občas stává, že majitelé domů tyto plošiny v domech nechtějí. Tak vyhrocený případ ale dosud nezaznamenal. „Připadá mi to dost nelidské,“ řekl Krása. Zdeňka Šimková a její přítel nevěří, že by se mohli s družstvem ještě dohodnout. Proto se zřejmě znovu obrátí na soud.