ME do 21 let: Olomoucký stadion prošel kontrolou UEFA. Má ale spoustu úkolů

Olomouc - Inspektoři z Unie fotbalových asociací sedm dní kontrolovali stadiony v Praze, Uherském Hradišti a Olomouci, které mají hostit Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let. Výsledkem je prohlášení manažera pořádajících měst Renata Angelucciho, že Česká republika je na mistrovství připravena. Provozovatel olomouckého Androva stadionu ale ještě musí splnit spoustu požadavků. Do začátku šampionátu zbývá 89 dní.

„Máme před sebou ještě řadu věcí, které je nutné upřesnit a udělat. Jsem ale přesvědčen, že mistrovství bude úspěšné pro nás i město Olomouc,“ prohlásil v Olomouci manažer pořádajících měst UEFA Renato Angelucci. S výsledkem kontrol je spokojený i předseda organizačního výboru mistrovství Petr Fousek. „Inspekci i průběh příprav vnímám pozitivně,“ řekl.

Stadion spolkne do konce března další miliony

Provozovatel Androva stadionu musí především dokončit celkovou rekonstrukci zázemí, dále musí například vytrhat obrubníky podél hřiště nebo odstranit kovové zátarasy. A to je jen malý zlomek požadavků inspektorů. „Jsou velmi důkladní, ale je to UEFA, takže všechno musí být dokonalé. A my se snažíme požadavky plnit,“ řekl marketingový ředitel SK Sigma Olomouc David Holly.

Andrův stadion v Olomouci
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Stát, klub i město Olomouc už vložily do rekonstrukce stadionu desítky milionů. Další miliony ještě utratí do konce března. Podle primátora Antonína Staňka z ČSSD to není marná investice. „Město je akcionářem, investujeme do vlastního majetku, takže se to vyplatí. A je to příležitost dostat stadion na vyšší úroveň a zajistit tak, aby se tady mohly konat i další utkání reprezentace,“ řekl Staněk.

Holický stadion bude základnou italské reprezentace

Rekonstrukční práce brzy začnou také na holickém fotbalovém stadionu. Vybrala si ho italská reprezentace jako svoje zázemí a tréninkové středisko. „Jsme rádi. Je to pro nás velká čest, že se můžeme na této velké akci spolupodílet,“ uvedl předseda HFK Holice Vladimír Dostál.

Zástupce UEFA Renato Angelucci
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

V Olomouci se už podél cesty objevily desítky billboardů. Přípravy města na tuto mimořádnou sportovní událost jsou v plném proudu. „Po celém městě bude speciální informační systém. Nedaleko Androva stadionu vznikne velká zóna pro fanoušky. Doplníme orientační směrovky na silnicích, po městě bude jezdit speciálně vyzdobená tramvaj. Bude toho ale více,“ informoval mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta.

Fotbalisté Itálie, Anglie a Švédska sehrají v Olomouci celkem tři zápasy v základní skupině a jeden semifinálový. Pokud se do něj probojuje tým české reprezentace, mohl by si zajistit účast na olympiádě, která se koná příští rok v brazilském Riu de Janiero.