Důchodce opakovaně vyhrožoval úřednici kvůli pokutě 2700 Kč

Pardubice – Pardubický magistrát podal trestní oznámení na 73letého důchodce, který už několik měsíců vyhrožuje úřednici z oddělení přestupků. Ta má totiž na starost řešení dopravní nehody, u které byl důchodce účastníkem. Nátlakům ale čelí i pracovníci dalších úřadů. Agresivita klientů roste.

Pavel Plodík od října 2014 opakovaně vyhrožoval pracovnici pardubického magistrátu, která mu za dopravní nehodu udělila pokutu 2700 korun. Nelíbilo se mu její rozhodnutí. Úřednice je pod velkým tlakem a bojí se.

Přepis jednoho z telefonátů Pavla Plodíka na magistrát

„Jestli chcete Žďár nad Sázavou nebo Uherskej Brod, tak to krásně schytáte. Potvora jedna. Naházet hřích na člověka, kterýho se nedopustil. Děkuji vám, na shledanou. K***o jedna.“

Petr Kramář, vedoucí oddělení správních agend na Magistrátu města Pardubic, konstatoval, že nejen samotná úřednice, které muž vyhrožoval, ale také další kolegyně jsou ve stresu.

Pardubický magistrát už dokonce přijal přísnější bezpečnostní opatření a začal monitorovat telefonickou komunikaci úředníků s klienty. Kvůli obavám o zdraví a životy svých zaměstnanců zároveň na 73letého důchodce podal trestní oznámení.

„Mohlo by se jednat o podezření z trestných činů nebezpečné vyhrožování nebo vyhrožování z cílem působit na úřední osobu,“ konstatovala Markéta Janovská, mluvčí pardubické policie.

Na otázku redaktora ČT, jestli Pavel Plodík myslel svoje vyjádření jako výhrůžku, muž odpověděl: „Vůbec ne, ježišmarjá, to vůbec ne. To bylo upozornění, že se tohle klidně může stát, když takhle orgány budou jednat a naházejí na nějakého člověka, který bude labilnější, než jsem já, naházejí takhle špínu, že ten člověk, když bude mít v dosahu nějakou zbraň, že se tohle klidně může stát. I třeba na nevinných lidech,“ uvedl Pavel Plodík, muž podezřelý z vyhrožování.

Slovní útoky a vulgarity na adresu úředníků nejsou ničím výjimečným. Jednotlivé magistráty jich řeší desítky ročně.

„Občas se stává, že účastníci přestupkového řízení jsou samozřejmě nespokojeni s verdiktem, který magistrát vyřkne, nicméně tento případ, kdy došlo k opravdu hrubým výhrůžkám, kde šlo až o ohrožení života, fyzickou likvidaci, tak to je stav výjimečný,“ konstatoval Radim Jelínek, mluvčí Magistrátu města Pardubic.

Penzista vyhrožuje pardubické úřednici (zdroj: ČT24)

Ve Zlíně minulý týden dokonce klient pod vlivem alkoholu úředníka fyzicky napadl. Jak konstatovala Miriam Majdyšová, ředitelka Úřadu práce Zlín, jednalo se o kopance, rány pěstí. Zlínské úředníky teď kvůli incidentu hlídají strážníci.