Kutilské nestvůry z Jičínska

Jičínsko – Pila ze šicího stroje, domácí brýle proti migréně nebo gril ze starého přímotopu – jičínské muzeum chystá pokračování své nejúspěšnější výstavy – předvede výtvory místních kutilů. Tamní zaměstnanci teď vyrážejí na lovy do okolních vesnic. Ve stodolách a dílnách hledají ty nejlepší exponáty.

Dnes ráno vyrazil ředitel jičínského muzea Michal Babík z tamního zámku do zaprášené kůlny za městem. V garáži pana Svatoše v Radimi leží vynálezy snad na každém kroku. Třeba motorová kola tu vyráběl ještě před pár lety. 

„Baterie byly umístěné tady vzadu v kastlíku, má tady i klíček, aby mu s tím nikdo neodjel,“ popisuje Jaromír Šimek, kutil a kamarád Václava Svatoše z Radimi. Doplnil, že úplně první z kol mělo převod z rozbrušovačky. Václav Svatoš se u pozdějšího modelu elektrokola snažil dokonce o rekuperaci a svůj bicykl používal k jízdám na dlouhé trasy – jezdil s ním hlavně osm kilometrů do Jičína. 

Pan Šimek s panem Svatošem spolu postavili spoustu věcí. Hlavně mobilní moštovnu, která slouží už 25 let. 

Jiný zajímavý kutilský výrobek – dvourychlostní kolečko se zpátečkou a přídavným pluhem – už bylo hvězdou minulé kutilské výstavy v Jičíně. Má ale nově vyřešený prostor pro baterii – ta totiž původně byla odspodu.

Obec Radim je kutilů plná. Například pan Zdeněk Pozdníček staví dům, potřeboval bagr, a tak si ho sám sestrojil – jak se někdy říká „samo-domo“.

A jen o pár chalup dál připravuje pan Vladimír Vindyš na jaro svůj traktor. Vyrobil ho už před 40 lety z multikáry, škodovky a rumunského gazíku. Jak pan Vindyš s hrdostí popisuje, motor je ze Škody Octavia z roku 1965 a ještě dnes má sílu jako pár koní.

Kutilů v Česku ale podle ředitele muzea bohužel ubývá. „Kutilství v době normalizace bylo spíš z důvodu nějaké potřeby. V současné době je to spíš z důvodu radosti z tvoření,“ konstatoval Michal Babík, ředitel muzea v Jičíně. 

To nejlepší ze stodol a dílen amatérských konstruktérů a vynálezců uvidí lidé v Jičíně už v červnu. Muzeum ale unikátní výrobky na tuto výstavu stále hledá – výzva muzea směřovaná ke kutilům stále trvá. Jak říká ředitel, snaží se získat jakékoli výrobky, které souvisely s péčí o zahradu, chalupu a domácnost.

Michal Babík konstatoval, že už první výstava měla velký ohlas. „Byla to nejnavštěvovanější výstava od roku 1988 v jičínském muzeu. Za to jsme byli velmi rádi. Tato výstava, kterou budeme mít od června, je věnovaná králi českých kutilů Přemku Podlahovi,“ řekl.

Ředitel jičínského muzea konstatoval, že nejtypičtějším kutilským výrobkem z období československé normalizace byla sekačka. „Vyráběli si věci, které souvisely s péčí o zahradu, chalupu, domácnost, všelijaké zlepšováky do domácnosti atd. Z té minulé výstavy například motorová pila, která byla dost nebezpečná, různé traktůrky, všelijaké i dekorativní výrobky, které tedy neměly žádnou funkci, ale spíš dotvářely atmosféru toho normalizačního bytu,“ uzavřel Michal Babík.

Kutilská výstava se blíží - hledají se exponáty (zdroj: ČT24)