Tulák ubodal důchodkyni, která ho překvapila v cizím domě. Dostal 18 let

Ostrava - Krajský soud v Ostravě potrestal pětačtyřicetiletého tuláka Karla Veličku 18 roky vězení za vraždu důchodkyně z Krnova. Její tělo objevili před rokem při požáru domku v části Krásné Loučky hasiči. Podle senátu Velička ženu ubodal, okradl a poté dům zapálil, aby zahladil stopy. Překvapila ho totiž ve svém neobývaném domě, ve kterém neměl co dělat. Muž vraždu popírá a proti rozsudku se odvolal.

Třiasedmdesátiletá žena svého vraha nachytala v neobydleném domku v části Krnova Krásné Loučky, kam chodila jen občas vyvětrat. Podle zjištění policie i soudu se tam Velička vloupal a několik dnů tam žil. Když ho tam žena překvapila, podle rozsudku ji ubodal loveckým nožem, který v domku našel. Zasadil jí tři bodné rány do krku, na které za několik minut zemřela. Mrtvé vzal telefon a několik stovek korun a odtáhl ji do kuchyně. V domě ještě přespal. „Pak dům zapálil, aby zahladil stopy,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský.

Zapálil dům i s tělem a pak sám hasil

Stopy ale nezahladil dostatečně. A při požáru, ke kterému sám zavolal hasiče a pak u hašení také asistoval, na sebe upozornil. Přivolaní policisté hned poznali, že žena nezemřela při požáru. Začali prověřovat všechny lidi z okolí místa činu včetně Veličky, kterého pak na místě zadrželi. „Měl připravené alibi, ale některé věci neseděly,“ líčil před rokem kriminalista Antonín Řezníček.

Obžalovaný Karel Velička
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Alternativní vrah Zdeněk u soudu neprošel

Zprvu se Velička přiznal. Bylo to v lese po jeho zadržení, když policistům ukazoval, kam ukryl vražednou zbraň. „To je nůž, kterým jsem tu paní zabil,“ řekl. Poté, co ho policisté obvinili z vraždy, ale odmítl vypovídat a později přišel s verzí, podle které důchodkyni zabil jistý Zdeněk, kterého potkal na autobusové zastávce v Krnově. Tvrdil, že ho pozval do domku, kde se mu přiznal k vraždě. I když pečlivě nakreslil i Zdeňkův portrét, soud mu neuvěřil. „Krajský soud jednoznačně prokázal řetězcem nepřímých důkazů, že Zdeněk neexistuje, že je to sám obžalovaný,“ uvedl mluvčí soudu Dalibor Zecha.

Podle soudce Velička vedl parazitní způsob života. Pětkrát byl odsouzený za neplacení výživného a krádeže. Měl platit alimenty na sedm dětí. Nepracoval a nebyl ani evidovaný na úřadu práce. V poslední době před vraždou žil u ženy, od které se nechal živit, takže ho nakonec vyhnala. Podobně se prý choval ke strýci, u kterého bydlel dva týdny.

Pozůstalí mají nárok na milion odškodného

Kromě osmnáctiletého vězení soud rozhodl o tom, že Velička má pozůstalým oběti zaplatit více než milion korun. Rozsudek nenabyl kvůli odvolání obžalovaného právní moci.

Muž dostal za vraždu důchodkyně z Krnova 18 roků vězení (zdroj: ČT24)