Do Německa pro levnější potraviny a drogerii, do Polska pro květiny

Češi stále jezdí za nákupy do zahraničí. Například ve východním Bavorsku utratí Češi ročně přes 2,5 miliardy korun. Vyplývá to z nejnovější studie o spotřebním chování Čechů, kterou vypracovala bavorská obchodní a hospodářská komora IHK v Řezně. Vůbec nejčastěji u sousedů nakupujeme potraviny a oblečení. Češi ale jezdí nakupovat i do Polska - individuálně i organizovaně v autobusech. Plní tak polské tržnice i centra příhraničních měst.

Petra Hyklová bydlí v Chebu a do nejbližšího německého obchodu to má jen 10 kilometrů. Nakupovat jezdí skoro každý týden. Hlavně potraviny a drogerii. „Mají tady kvalitnější zboží, takže já určitě volím radši kvalitu. Šunky mají určitě větší podíl masa a méně vody,“ konstatovala Petra Hyklová při nákupu v Německu.

Stejně jako paní Hyklová jezdí do východního Bavorska desítky tisíc Čechů. Podle tamní hospodářské komory IHK tam ročně utratí přes 95 milionů eur. „Výše sumy téměř sto milionů eur je pro nás překvapivá,“ konstatoval Matthias Segerer, zástupce bavorské hospodářské komory IHK z Řezna. „Ta suma nás překvapila, v přepočtu na jednoho obyvatele je to více než 200 eur, které každý rok jdou z českého příhraničí do Horního Falcka,“ dodal Matthias Segerer. 

„Podnikatelé to berou konečně vážně. Čeští zákazníci jsou důležití pro jejich obrat. Průzkum a jeho výsledky podnítil jejich reklamní aktivity v Česku, protože vidí, že něco přináší a Češi berou naši nabídku vážně a rádi ji využívají,“ konstatoval Matthias Segerer, zástupce bavorské hospodářské komory IHK z Řezna.

Češi jsou pro německé obchodníky důležitým zdrojem příjmů. Například obchod v bavorském Waldsassenu má až třetinu zákazníků z Česka. Vedoucí tohoto supermartketu Stephan Minnich si české nakupující pochvaluje - má tak totiž zajištěný vyšší obrat. „Jsme rádi za české zákazníky. Trh je zatím vytížený, zajištěny jsou dobré tržby a je dobře, že sem jezdí čeští sousedé nakupovat,“ uvedl vedoucí supermarketu ve Waldsassenu Stephan Minnich.

Řada obchodů v Německu už bere české zákazníky jako samozřejmost. Nápisy v češtině proto nejsou kus za hranicemi žádnou výjimkou. Česky se tam dá domluvit i s některými prodavačkami. Češi například podle Alice Riegerové, prodavačky v pekařství ve Waldsassenu, v Bavorsku kupují pečivo, housky, preclíky i sladkosti, a to každý den.

Hlavním důvodem, proč Češi tak rádi nakupují za hranicemi, je podle bavorské studie vyšší kvalita zboží, větší výběr a často i výhodné ceny. Češi si ale často pochvalují i ochotu personálu.

Češi nakupující v Bavorsku oceňují:

  • Kvalitu 39,2 %
  • Jinou nabídku 35,1 %
  • Nižší ceny 23 %
  • Ochotnější personál 19,5 %
  • Atmosféru při nákupu 18,2 %

Zdroj: IHK Regensburg

V Německu jsou dražší služby a benzin. Naopak se vyplatí nákup potravin, drogerie a oblečení. Prací prášky, máchadlo, mýdlo, z potravin třeba čokolády, máslo, káva, olivový olej nebo vejce. To jsou věci, které jsou v Německu mnohdy levnější než u nás. Ušetřit je možné i desítky korun. A to i přes slabší kurs koruny k euru, který vloni upravila Česká národní banka.

Ceny vybraného zboží v Bavorsku

  • Prací prášek - 3,36 kg - 206 Kč
  • Máchadlo - 1,5 l - 27 Kč
  • Mýdlo - 500 ml - 18 Kč
  • Vejce - 10 ks - 27 Kč
  • Máslo - 250 g - 27 Kč
  • Káva - 500 g - 104 Kč
  • Olivový olej - 500 ml - 109 Kč
  • Čokoláda - 100 g - 24 Kč

Zdroj: ČT

Oslovení Češi, kteří přijeli do Německa nakupovat, konstatovali, že upravený kurs koruny k euru nijak zásadně neřeší - ceny podle nich rostou všude. 

Nejžádanější zboží v Německu

  • Potraviny 83,9 %
  • Oblečení 75,5 %
  • Boty 57,4 %
  • Drogerie 55,5 %
  • Elektro 29,0 %

Zdroj: IHK Regensburg

Podle bavorské studie je průměrný český zákazník tamních obchodů ve věku 30–44 let, v obchodech stráví 2 až 5 hodin a za den tam zpravidla utratí 50 až 150 eur.

Nákupy Čechů v SRN (zdroj: ČT24)

Češi stále jezdí nakupovat i do Polska

Zájezdy za nákupy do Polska jsou stále v kurzu. Za hranice se jezdí individuálně i autobusy. Lidi lákají nejen nižší ceny, ale u jídla také příležitost ochutnat něco nového. Čeští turisté plní polské tržnice i centra příhraničních měst.  

Na tržnici v městečku Kudowa-Zdrój (Lázně Chudoba), které leží kousek za Náchodem, to už roky vypadá stejně. Převažují zákazníci z Česka – jezdí jich sem plné autobusy. A zájem prý neklesá. Jedna z českých zákaznic si například pochvalovala, že za pnoucí růži zaplatí 70 korun a při nákupu jedné macešky může ušetřit až 5 Kč. Podobně popisuje situaci řidič českého autobusu Jiří Pivoňka, který turisty do lázeňského městečka přiváží: „Převážně tady kupují drobení do polívek a kytky, hlavně macešky,“ konstatoval Jiří Pivoňka, řidič autobusu.

image_637965
Zdroj: ČT24

Do Polska se ale na nákupy už dávno nejezdí jenom na tržnici. Stále častěji je čeština slyšet i v menších obchodech blíž centra města. Například Češi chodí do optiky v centru města Kudowa-Zdrój. Podle majitelky obchodu tvoří Češi v současnosti asi 50 % jejich zákazníků. A oslovená česká zákaznice konstatovala, že brýle, které si zkoušela, by v Polsku vyšly asi o 1000 Kč levněji než v ČR.

Čeští zákazníci v Polsku stále shánějí i nábytek. Například prodejnu u silnice směřující k Náchodu navštěvují hlavně Češi. Majitel obchodu Rafal Pazdziorko řekl, že největší zájem mají o postele vyrobené z masivu.

Poláci v Česku nakupují o něco méně - a nejoblíbenějším zbožím je pro ně už léta to samé - pivo. „České pivo je v celém Polsku známé jako nejlepší v Evropě,“ uvedl Wojciech Helinski, obyvael města Kudowa-Zdrój.

Do Česka prý Poláci jezdí hlavně za zábavou. Například v Zoo ve Dvoře Králové nad Labem Poláci představují téměř třetinu návštěvníků.

Další zajímavosti o nákupech Čechů v Polsku

  • Češi v Polsku také kupují: Jídlo, věci na zahradu, košíky a proutěné zboží.
  • Nábytek je stále žádaným zbožím, Češi teď ale v Polsku kupují především kvalitnější výrobky od tamních truhlářů, tedy z masivového dřeva. Nikoli dřevotřískový nábytek.
  • Benzin už se v Polsku nakupovat nevyplatí, pro ten Češi do Polska teď už nejezdí. (Řadu let ale levnější byl.)
  • České nápisy už nejsou jen v tržnici blízko u hranic, ale stále častěji i na obchodech v centru města.
  • Češi už v polských supermarketech často platí kartami, takže si ani nepotřebují vyměňovat polské zloté (PLN).
  • Řada polských obchodů má internetové stránky a dodávají zboží i do Čech. Například u nábytku si často zákazníci vyberou osobně na místě v Polsku a obchodník jim pak zboží doveze až domů do Čech.
Nákupy Čechů v Polsku (zdroj: ČT24)