S podobou vily na místě zbořeného domu Matragi Praha 6 nesouhlasí

Praha - Vedení Prahy 6 nesouhlasí s podobou vily, kterou chce na Ořechovce na místě zbouraného domu postavit firma Matragi Design návrhářky Blanky Matragi. Návrh stavby je podle radnice vyšší než okolní zástavba, chybí regulovaný sklon střechy typický pro Ořechovku a není dodržen koeficient zastavěnosti pozemku. Blanka Matragi s názorem Prahy 6 nesouhlasí, podobu domu prý projednávala s památkáři a postup radnice je pro ni „šokující“.

Podle vedení městské části firma podala na radnici žádost o stanovisko k dodatečné stavbě. „Jenže v žádosti, která měla být podle svého názvu pro účely dodatečného povolení stavby, je požadováno stanovisko pro novostavbu rodinného domu. Není možné dodatečně povolovat zcela novou stavbu,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši.

Původní vilu, která stála v památkové zóně, nechala firma bez povolení zbourat v prosinci 2013. Společnost měla povolenu rekonstrukci domu, namísto toho ale celou vilu srovnala se zemí. Za to dostala od radnice pokutu 150 000 korun, kterou nakonec magistrát zrušil a vrátil k dalšímu projednání.

Vila Blanky Matragi před demolicí
Zdroj: ČT24

Podle radnice neodpovídá návrh nového domu architektonickému charakteru Památkové zóny Vilová kolonie Ořechovka. Důvodem je, že stavba o patro převyšuje okolní domy, nemá typický charakter střechy a překračuje nejvyšší možnou míru zastavěnosti pozemku. Navíc v návrhu prý označuje převyšující patro za podkroví, to však je podle úředníků ze zákona považováno za běžné podlaží.

Blanka Matragi s názorem úřadu nesouhlasí. „Jsem překvapena, že se to dostalo do médií dřív než k nám. My jsme v šoku. Vše jsme půl roku konzultovali s památkáři a podobu domu upravovali podle jejich požadavků. Nechci stavět dům v podobě tzv. podnikatelského baroka, ale unikátní stavbu třetího tisíciletí, která po mé smrti bude sloužit lidem, nestavím si svůj rodinný dům,“ upozornila Matragi.

Návrhářka rovněž odmítla například výtku radnice, že by dům neměl správný sklon střechy. „Dokonce jsme ji postupně lomili ještě víc, než jsme původně navrhovali. Náš pan architekt vše chodil projednávat s památkáři. Šokuje mě i fungování radnice, my jsme jim návrh předložili a jim trvalo 3,5 měsíce, než se k němu takto, navíc během pár hodin, vyjádřili,“ podotkla. S radnicí chce o podobě domu dále jednat.

Demolice vily na Ořechovce
Zdroj: ČT24

Případ s vilou firmy Matragi Design není na Ořechovce jediný. Firma Altstaedter Investments se sídlem v Praze 5 požádala v březnu loňského roku o stavební povolení na úpravy rodinného domu v ulici Západní. V září ale místo přestavby vilu zdemolovala. Stavební úřad Prahy 6 jí za to v lednu nepravomocně uložil pokutu v řádu stovek tisíc korun. Konkrétní částku nesdělil.

Ořechovka je jednou z nejznámějších a nejstarších pražských vilových čtvrtí, vybudována byla v letech 1919 až 1929 za účasti významných architektů Jaroslava Vondráka a Jana Šenkýře. Jednalo se o projekt tzv. zahradního města, který našel svou inspiraci v Anglii, kde myšlenka zahradních měst vznikla. První etapa probíhala mezi lety 1920 a 1923. V této době byly postaveny družstevní vily pro úředníky v severní části Ořechovky. Celkem bylo postaveno 197 domů s 224 byty. Tato zástavba byla stavěna kolem centrální budovy čp. 250 od architekta Jaroslava Vondráka. Tato budova se stala obchodním a společenským centrem nové vilové čtvrti. Byla zde umístěna řada obchodů, kino, restaurace, kavárna s vinárnou a ordinace lékařů. Druhá etapa výstavby probíhala od roku 1923 do roku 1930. Výstavba v těchto letech stoupala především k jihu k hřebeni střešovického kopce. Kromě družstevních domů se stavěly především velké izolované vily podle jedinečných projektů. Do roku 1930 byla již v podstatě celá Ořechovka zastavěna, a tak posledním nevyřešeným územím bylo hlavní náměstí, dnes nazývané Macharovo. Původně zde měla stát škola, ale obyvatelé Ořechovky prosazovali spíše parkové řešení s tenisovými kurty a zachování volného prostranství, tak jak tomu je dodnes.