Vysoká pec v Dolních Vítkovicích se zvýšila o věž z oceli a skla

Ostrava - V ostravském industriálním areálu Dolní oblast Vítkovice vrcholí práce na unikátní nástavbě Vysoké pece číslo 1, která ji zvedla o dalších 20 metrů na celkových 80 metrů. Je to teď geograficky nejvyšší přístupný bod ve městě. Autorem vyhlídkové nástavby s prosklenou kavárnou a klubem, která je na peci zavěšená, je architekt Josef Pleskot. Návštěvníci tam budou mít přístup od 1. května.

Nástavba vysoké pece, která už 3 roky funguje jako naučný exponát, umožní návštěvníkům vystoupat nebo se nechat vyvézt výtahem ještě o dvacet metrů výše. Hlavní atrakcí je výhled na celé město i panorama Beskyd. Přestože jde o věž, tedy o poměrně malý prostor, vejde se tam až 100 lidí. „Bude tam návštěvnické centrum, kavárna, klub, ve kterém se budou pořádat třeba přednášky, galerijní prostor,“ řekl ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela. Tou největší atrakcí bude podle něho takzvaná šroubovice, která celou nástavbu obepíná. „Je odtamtud nejen krásný výhled, ale bude to pro návštěvníky jistě adrenalinový zážitek,“ dodal Koudela.

Šroubovice jako symbol světla, které plálo nad pecemi

Autorem je opět Josef Pleskot, který je hlavním koordinátorem architektonické proměny Dolní oblasti Vítkovice. „V celém tomto úžasném prostoru je otištěna historie. A symbolika hraje i u nástavby velkou roli. Ta šroubovice je symbolem světla, které plálo nad pecemi a bylo geniem loci tohoto místa,“ uvedl Pleskot. Dodal, že večer bude nástavba výrazně osvětlená.

Věž vznikla neobvyklou technologií. Na peci je zavěšená. „Asi stometrový jeřáb vyzvedl jednotlivé části do středu geometrie pece, kde jsou zavěšeny na táhlech,“ vysvětlil Koudela. Architekt Pleskot dodal, že vše bylo logisticky velmi dobře připravené. „Jsem hrdý na práci inženýrů a konstruktérů, kteří na tom pracovali. Z hlediska statiky je to odvážné dílo,“ zdůraznil Pleskot.

Přestavba čeká další dvě pece. Jednou z variant je knihovna

Další novinkou je speciální lávka vytvořená z ocelových válců, která spojuje Dolní oblast Vítkovice se sousedním areálem Dolu Hlubina, jehož rekonstrukce nyní vrcholí. Bude tam rozsáhlé zázemí pro tvorbu všeho druhu - výtvarné ateliéry, hudební dílny, divadla, sály. Po speciální lávce bude možné procházet mezi aulou Gong a Hlubinou.

Pleskot, který je autorem rekonstrukce vysoké pece, oceňované proměny bývalého plynojemu i úspěšné novostavby Svět techniky, pracuje na zpřístupnění a přístavbách dalších dvou vysokých pecí. „Mělo by jít o prostory naučného charakteru - knihovnu, muzeum, možná i univerzitu,“ řekl Pleskot.

Vysoká pec, která nyní dostala neobyčejnou korunu a stala se novou dominantou Ostravy, stojí ve Vítkovicích od roku 1911. Naposledy z ní vyšlehly plameny v roce 1998. To, jak se bude nástavba jmenovat, mohou lidé ovlivnit v anketě, která potrvá do konce dubna.