Kamery pomohly srazit počet loupeží, míní policie

Praha – Nejméně loupeží za pět let se loni stalo v pražských ulicích. Dochází k nim řidčeji zřejmě i proto, že zločinci vědí, že jejich „práci“ často sledují bezpečnostní kamery. Ty už téměř vymýtily loupeže v bankách. Podstatná část loupeží naopak probíhá na ulici, nejčastěji mezi jedenáctou večer a pátou hodinou ráno. Nejčastějším terčem je potom mobilní telefon, protože se dá nejrychleji zpeněžit v zastavárnách nebo u taxikářů.

V Praze došlo k nejméně loupežím za 5 let (zdroj: ČT24)

Celkem 394 loupeží loni vyšetřovali pražští kriminalisté. Stejně jako v dalších regionech je to rekordně nízké číslo. Policie to dává do souvislosti s poměrně vysokou objasněností. Podle vedoucího oddělení loupeží pražské kriminálky Jiřího Zábrodského jsou jedním z nejdůležitějších pomocníků policie kamery. „Bez kamer bychom nemohli pracovat, kamery nám výrazně pomáhají v objasňování většiny trestných činů. Vždy u většiny trestných činů začínáme u kamer,“ podotkl Jiří Zábrodský.

Díky záběrům z kamer spolu se zájmem médií a veřejnosti pomohl policistům vypátrat i předpokládaného pachatele neúspěšné bankovní loupeže na Václavském náměstí. Lupič tehdy sice utekl bez peněz, v bance však zanechal funkční výbušninu. Přepadení banky je ale dnes již spíše výjimkou, spolupráce policistů s bezpečnostní radou České národní banky je téměř vymýtila. Jejich objasněnost je devadesátiprocentní. „V současné době jít do banky se pro toho člověk jedná o sebevraždu,“ zdůraznil vedoucí oddělení loupeží.

U pouličních loupeží je objasněnost podstatně nižší, přesto přesahuje 50 procent. Jiří Zábrodský však míní, že pokud chodec na ulici nepůsobí opilý, popř. neprovozuje večerku nebo zastavárnu – další častá místa loupeží – je loupež velmi nepravděpodobná.

Kromě loupeží, které se přes novou techniku, kterou mají k dispozici, policistům nepodaří objasnit, odkládají kriminalisté také případy, které si oznamovatel vymyslel. Ačkoli se může zdát, že jde o kuriozitu, loupeží, které se nestaly, jsou v Praze desítky ročně.