Pardubice nabídnou startovací byty

Pardubice - Zvýhodněný pronájem bytů pro studenty nebo mladé rodiny chce zavést pardubická radnice. Podobnou pomoc město připravuje pro lidi bez práce nebo handicapované. Cenově dostupné bydlení má mladé lidi motivovat k tomu, aby ve městě zůstali natrvalo a v regionu si našli práci.

Jednou z možných budoucích obyvatelek startovacího bytu je Zuzana Berkovcová, která studuje na vysoké škole. Je v pátém ročníku, čekají ji závěrečné zkoušky a ráda by si našla samostatné bydlení - zatím totiž žije u rodičů: „Člověk chce do vlastního, už má na to taky věk,“ konstatovala Zuzana Berkovcová, studentka vysoké školy.

Zuzana i další studenti a mladé rodiny v Pardubicích možná dostanou šanci. Město plánuje nabídnout startovací byty. „Máme 233 volných bytů, které jsou dlouhodobě nevyužívané, a přesto nás stojí nějaké náklady. Budeme hledat cestu nějakého zvýhodněného nájemného,“ řekl Jakub Rychtecký (ČSSD), náměstek primátora Pardubic. „My chceme, aby mladí lidé v Pardubicích žili,“ doplnil motivaci takového kroku Jakub Rychtecký.

Startovací bydlení bude určeno mladým rodinám, studentům nebo absolventům ve věku do 30 let. Zvýhodněný nájem bude časově omezený.

Vybrané byty vyžadují rekonstrukci. Kromě vlastních peněz chce město využít i dotace - podle Jakuba Rychteckého by potřebné peníze mohl poskytnout i Integrovaný regionální operační program.

„Máme zkušební vzorek prvních deseti bytů, které bychom mohli použít právě na tento účel,“ konstatovala Helena Dvořáčková (ANO), náměstkyně primátora Pardubic. Dodala ale, že zatím nejsou jasná pravidla, za jakých se budou byty přidělovat: „Takže my si je spíš jenom chystáme a uvidíme, jak to bude dál probíhat,“ dodala Helena Dvořáčková.

Startovací byt s nižším nájemným a na přechodnou dobu by uvítal i Jiří Ponížil. Hlavně proto, že jako absolvent univerzity chce v Pardubicích zůstat. „Vzhledem k tomu, že tady studuji už 3 roky, a to město znám, tak si tady určitě začnu hledat práci,“ uvedl student Jiří Ponížil.

„To startovací bydlení bude směřováno k ekonomicky aktivním lidem, kteří budou prokazovat nějakou výši příjmů – tak, aby byla garance, že jsou schopni to zvýhodněné nájemné pravidelně hradit,“ dodal Jakub Rychtecký.

Se startovacími byty mají zkušenosti v sousední Chrudimi. 11 jich už dříve vzniklo v Rooseveltově ulici. Město v tuto chvíli nepočítá s tím, že bude nabízet další startovací byty. „Určitě se nechystáme do nějakého grandiózního projektu,“ konstatoval Petr Řezníček (SNK-ED), starosta Chrudimi.

Koncept dostupného bydlení

V Pardubicích ale plánují ještě druhý projekt. Zvýhodněné byty by mohly přechodně posloužit i lidem bez práce nebo postiženým – pro ně je totiž určen koncept dostupného bydlení: „Aby lidé, kteří se ocitnou v nějaké nestálé nebo špatné životní situaci, byli schopni v rámci toho prostupného systému fungovat. To znamená, že se můžou ocitnout na ubytovně, ale zároveň, pokud budou aktivní, budou přijímat sociální práci, budou spolupracovat, tak se budou moci dostat v rámci toho prostupného bydlení do nájemného,“ popsal Jakub Rychtecký. Systém ale bude fungovat i v opačném směru - pokud lidé v nájemním bydlení přestanou situaci zvládat. „Systém by měl být prostupný dolů, to znamená aby neskončili zpátky na ulici, ale nějakým způsobem se mohli posunout buď na ubytovnu, nebo zpátky do azylového domu,“ popsal Rychtecký.

image_637570
Zdroj: ČT24

V rámci dostupného bydlení se budou jiná pravidla uplatňovat na lidi, kteří například kvůli ztrátě příjmů mají problém platit nájem, a jiná pravidla například pro matky samoživitelky. Podporu dostanou i lidé s handicapem.

„Velkou výhodou je to, že byty jsou prakticky po celém městě, jsou na Dubině, jsou na Závodu Míru, v Polabinách a v dalších lokalitách, tak se právě chceme vyhnout vytváření nějakých větších celků nebo ghett, protože samozřejmě tam se riziko výrazně zvyšuje,“ dodal Jakub Rychtecký. Doplnil, že součástí systému bude i cílená sociální práce s lidmi zařazenými do konceptu dostupného bydlení. Tito lidé budou muset se sociálními pracovníky spolupracovat, pokud budou chtít výhod systému využívat. 

„Jakmile bude nový zákon o dostupném bydlení, určitě je možné potom participovat na nějakém dotačním programu. Ale v tuto chvíli ještě není schválená legislativa,“ vysvětlila Helena Dvořáčková.

Koncepty startovacího bydlení i dostupného bydlení budou ještě schvalovat zastupitelé Pardubic

Koncepci startovacího bydlení a dostupného bydlení připravují v Pardubicích dva projektové týmy. Finální podobu ještě musejí schválit zastupitelé - k tomu by mělo dojít na podzim letošního roku. První nájemníci by se ale podle nových pravidel mohli nastěhovat už během příštího roku. „Počítáme, že v průběhu příštího roku by byla vyhlášena první výzva. Například systém prostupného bydlení již víceméně dnes testujeme na několika rodinách, takže si myslím, že v průběhu roku 2016 by mohly proběhnout první výzvy,“ řekl náměstek primátora Pardubic Jakub Rychtecký.

Startovací byty v Pardubicích (zdroj: ČT24)