Z předzahrádek v centru Prahy musí zmizet televize

Praha - Předzahrádky restaurací v centru Prahy čekají výrazné změny. Památkáři chtějí, aby od května zmizely zbytečné reklamy, dřevěné podesty nebo televize. Pravidla se týkají více než 300 restaurací, které mají své předzahrádky v Pražské památkové rezervaci. Podniky, které podmínky nesplní, mohou o zahrádku přijít.

Zatímco majitelé některých restaurací už teď předzahrádky upravili anebo na nich pracují, jinde zatím venkovní posezení porušují prakticky všechna pravidla. Jiří Skalický z pražského magistrátu například štáb ČT přímo proti Staroměstské radnici upozornil na propojení masivní podesty s ohrazením, které už podle něj v podstatě tvoří dočasnou stavbu v památkové rezervaci. „V tuhle chvíli, pokud my půjdeme stavebním řízením, budeme požadovat odstranění této stavby,“ konstatoval Jiří Skalický, ředitel odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy.

„Od začátku května by na podobných zahrádkách, jako je tato na Staroměstském náměstí, měly zmizet velkoplošné reklamy na markýzách nebo na slunečnících. Další věcí, která nepatří do památkové rezervace, je otázka mohutných podest, které maskují různá zařízení,“ uvedl Jiří Skalický a dodal, že dlažba v místě je přitom velmi slušná – židle by na ní mohly stát. „Třetím velkým problémem je masivní ohrazení, které je vyšší než 140 cm a v podstatě zkresluje urbanistickou kompozici. No a čtvrtá věc jsou pak různá masivní přídavná zařízení, jako jsou televizory nebo topiva,“ konstatoval Jiří Skalický.

Majitelé se snaží památkářům vyhovět, i když náklady na úpravy podle nich jdou do statisíců. Nové předzahrádky navíc podle provozovatelů restaurací budou pro zákazníky méně pohodlné. „Jídlo a dobrá obsluha - to je samozřejmost. My potřebujeme komfort,“ konstatoval provozovatel restaurace Josef Kříž.

Památkářům vadí i televizní obrazovky. V centru Prahy na předzahrádkách tak skončí třeba oblíbené sledování sportovních přenosů. „Tady vidíte, že jsme už dali v předstihu nějaké jiné deštníky. To se dováží z Belgie a jeden stojí 120 tisíc,“ uvedl provozovatel restaurace Josef Kříž.

Nároky památkářů se ale příliš nelíbí Praze 1. Někteří podnikatelé se prý nestíhají přizpůsobit. „Je to určitá snaha převzít pravomoce k tomu, aby památkáři byli jediným orgánem, který bude rozhodovat o tom, co na ulici naší městské části smí být a co tam být nesmí,“ uvedl Oldřich Lomecký (TOP 09), starosta Prahy 1. „V několika případech máme i podezření na – řekněme – neodůvodněnou šikanu, nepovolování. A po určitém dlouhém přesvědčování se ty věci povolují. Myslíme si, že to je zbytečné,“ dodal starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Takto přísná pravidla ovšem památkáři mají už několik let. Rozdíl je v tom, že až nyní je mohou účinně vymáhat. Pomohl jim nedávný rozsudek Nejvyššího správního soudu. Ten přesně určil, co je a co není v památkové zóně dočasnou stavbou - a co tím pádem mohou památkáři nechat odstranit.

„My rozhodujeme podle pravidel, která jsme vydali už před více než dvěma lety, která jsou běžně přístupná u nás na internetu, rozdávali jsme i vytištěné publikace, ale jde o to, že nám k tomuto novému kroku napomohl judikát Nejvyššího správního soudu, který nově vykládá, co je dočasná stavba v památkově chráněných územích,“ uvedl Jiří Skalický, ředitel odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy. Důsledně kontrolovat předzahrádky začnou památkáři na začátku května.

Přístup k zahrádkám se město od města liší. Třeba v Brně každou žádost posuzují jednotlivě - televize prý ale většinou nevadí. V centru Olomouce je venkovní posezení povolené jenom v létě. V Ostravě pak město reguluje pouze otevírací dobu. Záhrádky musí skončit ve 22:00 hodin. Výjimku má ale Stodolní ulice.

Přísnější pravidla pro předzahrádky v centru Prahy (zdroj: ČT24)