V Lovosicích spustili na řeku střed budoucího tankeru

Lovisce/Chvaletice - Ve dvou loděnicích na Labi se kompletuje ropný tanker. Loď dlouhá skoro 86 metrů dostane nový střed. Ten vyrobili v Lovosicích a dnes ho v tamní loděnici spustili na vodu. Plechová vana o hmotnosti skoro 400 tun při spuštění zvedla hladinu a přilákala návštěvníky. Loď už v Lovosicích spouštěli vícekrát, takový kus ale poprvé, jak potvrdil majitel Loděnice Lovosice Oleh Pantelemonenko. Střed tankeru teď popluje po Labi do Chvaletic, kde k němu přidají přední a zadní část.

Cesta středové části lodě proti proudu potrvá tři dny. „Přeprava je to neobvyklá, protože to nemá tvar lodě, nemá to špičku, nemá to zadek,“ popsal kapitán František Hamza. Dodal, že opatrní musí být především v plavebních komorách. „Hlavně přes to není vidět, je to dost vysoké, takže to bude řízené vysílačkou – bude ještě loďmistr, který mě bude navádět do komor nebo do zúžených plavebních úseků,“ popsal kapitán František Hamza.

Středová část tankeru se spojí s původní přídí a zádí
Zdroj: ČT24

V loděnici ve Chvaleticích se na příjezd části lodě už připravují. Záď původní lodě už je odříznutá, teď se bude řezat příď. Novou středovou část pak navaří mezi ně – je totiž širší a delší než na původním plavidle. „Je to náročné na přesnost a hlavně jsou to těžké kusy, takže manipulace s tím je těžká,“ popsal záludnosti práce Jan Tůma, hlavní mistr Loděnice Chvaletice. Původní středová sekce lodi skončí ve šrotu.

Tanker TMS Christoph

  • Délka 86 m
  • Výška 6 m
  • Šířka 10 m
  • Nosnost 1600 – 1800 tun

Zdroj: Loděnice Chvaletice

Středový kus tankeru stavěli v Lovosicích přibližně půl roku, pracovalo na něm až 35 lidí. „Letos je to druhý podobný výrobek. Samozřejmě bychom stihli mnohem víc, pokud by labsko-vltavská vodní cesta měla stabilní parametry,“ řekl Ivan Troutnar, technický ředitel Loděnice Lovosice.

Loď bude hotová do 20. dubna. Z Chvaletic pak zamíří do německé loděnice v Harenu.

Spuštění tankeru na vodu (zdroj: ČT24)