Ph.D. holubi se vracejí. Do Brna je lákají granty

Brno – Špičkoví vědci se vracejí do jihomoravských laboratoří a univerzit. Láká je tam program SoMoPro pro talentované výzkumníky. Díky grantům do Česka přijíždí jak cizinci, tak i tuzemští vědci, kteří po studiu odešli za lepšími podmínkami. Na program SoMoPro by mělo jít v příštích pěti letech dalších sto milionů korun.

Přes pět desítek výzkumníků z patnácti zemí světa a 236 milionů korun. Tak lze shrnout prvních šest let fungování projektu SoMoPro. Díky němu se do Česka dostali špičkoví zahraniční vědci nebo se vrátili ti, kteří do ciziny odešli za lepšími podmínkami. Mezi nimi třeba inženýr Jiří Jaroš, který získal titul Ph.D. na Informačních technologiích. Čtyři roky pracoval s výzkumnými týmy v zahraničí. „Nejprve jsem dva roky strávil v Austrálii, kde jsem se seznámil s prací na ultrazvuku, a po dvou letech jsem se přesunul do Anglie,“ vzpomíná.

Nakonec zakotvil v Brně. Na Vysokém učení technickém programuje simulace šíření ultrazvukových vln. Díky nim by v budoucnu bylo možné operovat mozek bez jediného řezu skalpelem. Do Česka se Jaroš vrátil jen díky projektu SoMoPro. „Motivace byla poměrně jednoduchá: zatímco v cizině můžete dobře zkoumat, je poměrně složité dostat se do výuky. Tady tu možnost máte,“ vysvětlil Jaroš.

Vědec Jiří Jaroš o programu SoMoPro (zdroj: ČT24)

Kromě Jiřího Jaroše program jen do Brna přilákal dalších 25 špičkových vědců. „Finance jdou hlavně na platy vědců. Abychom sem dostali špičkové výzkumníky, tak je samozřejmě musíme i dobře zaplatit. Část jde taky jako příspěvek na vědu,“ vysvětlil ředitel Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu Miloš Šifalda. „Funguje zde efekt sněhové koule. Vědci, kteří zde působí, sem zvou své kolegy z celého světa, program tak získává na prestiži. Potěšující je, že polovina vědců z pilotního programu v Brně zůstala, dále působí na hostitelských institucích a pokračuje ve svých projektech,“ dodal Šifalda.

Projekt podporuje nejen Čechy, ale i zahraniční vědce, kteří do Brna přichází bádat. Láká je sem hlavně dobré technické zázemí. To byla jen z věcí, která rozhodovala i u Jiřího Jaroše. 

Program je zachráněn

SoMoPro má po dnešku jistou budoucnost do dalších let. Na podporu vědy by mělo v příštích letech přitéct dalších sto milionů korun. Evropská komise už podle jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) schválila projektovou žádost na třetí vlnu programu. Polovinu rozpočtu pak pokryje kraj z vlastních zdrojů.