Tramvaje mezi Libercem a Jabloncem znovu vyjedou 15. dubna

Poslední měsíc zbývá do částečného zprovoznění tramvajové trati, která propojuje města Liberec a Jablonec nad Nisou. Obyvatelé obou měst na to už netrpělivě čekají. Práce tu totiž probíhají od loňského jara.

Zatím se sice stále staví, ale koleje už jsou položené a investor - liberecký dopravní podnik - naplánoval konkrétní termín, kdy na ně tramvaje vyjedou: 15. duben. Technický ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Ludvík Lavička konstatoval, že v úterý dodavatelské firmě zbývalo na dokončení přesně 29 dní.

Podle Ludvíka Lavičky sice v polovině dubna vyjedou tramvaje jako takové, ale celá stavba ještě dokončená nebude. Důvodem je například to, že na křižovatce Rochlická – Tanvaldská nelze spustit signalizaci: „Neboť po zahájení provozu tramvají okamžitě nastane rekonstrukce vozovky I/14, která se nemůže provádět v současné době, protože tam jezdí náhradní autobusová doprava. Takže veškeré práce na rekonstrukci tramvajové trati budou dokončeny do 15. 6. S tím, že rekonstrukce komunikace I/14 je záležitostí Ředitelství silnic a dálnic a myslím si, že tam ten termín mají do 31. 8.,“ konstatoval Ludvík Lavička z libereckého dopravního podniku.

„Jediné, co se může ještě stát, že pokud počasí nebude úplně příznivé, tak je možnost, že nějaký víkend bude ještě výluka - tak aby v ulici U Sila bylo možné dokončit lité asfalty. To se stát může,“ doplnil Ludvík Lavička z libereckého dopravního podniku.

Prach, rozbité cesty a autobusy jedoucí přes průmyslový areál - to jsou některá negativa, která čtvrtmiliardovou zakázku provázejí. Nervózní jsou hlavně obyvatelé Vratislavic nad Nisou. Rekonstrukce kolejí tady totiž komplikuje dopravu už rok. „Úplně strašné. Trvá to dlouho, absolutně jim nevěřím, že to stihnou. A přijde mi, že je to řešené úplně nesmyslně,“ řekl obyvatel Vratislavic nad Nisou Jan Hůza. Ludmila Bártová zase řekla: „Tady už to vypadá dobře. Vypadá to, že to skončí včas a že to bude brzy.“

„Překvapilo mě, že se tady nestala žádná dopravní nehoda, protože provoz je tady skutečně hodně ostrý, a jsem rád, že už to bude hotové,“ řekl Ivan Charypar, obyvatel Vratislavic nad Nisou.

I dopravní podnik zčásti kritiku připouští. Některým problémů ale předejít nešlo. „Inženýrské sítě, které byly budovány v 70. a 80. letech minulého století, nejsou u správců přesně zadokumentovány, a ty problémy byly obtížně řešitelné,“ konstatoval Ludvík Lavička, technický ředitel dopravního podniku.

Trať se rekonstruuje po čtyřiceti letech. Provoz tu teď bude plynulejší, ale i bezpečnější. Na několika křižovatkách, kde se v minulosti auta a tramvaje srazily, se nově objeví semafory. 

Rekonstrukce trati Liberec – Jablonec nad Nisou

  • Délka trati 12 km
  • Opravovaný úsek 4 km
  • Náklady 286 milionů Kč

Zdroj: Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou

Ludvík Lavička popsal hlavní důvody, proč bylo nutné trať opravit: „V délce celých Vratislavic nebyl oddělen provoz pěších od tramvají, to bylo nepředpisové, a díky tomu, že se zvyšuje hlučnost v silničním provozu, tak to bylo až nebezpečné,“ řekl Ludvík Lavička. Další problém byl podle něj na silnici U Sila, kde jezdily tramvaje v protisměru. 

Cílem libereckého dopravního podniky je podle technického ředitele Ludvíka Lavičky to, aby do Vratislavic nad Nisou mohly jezdit tramvaje každých 5 minut, což za dřívější situace na trati nebylo možné. 

V Jablonci nad Nisou práce potrvají zhruba o dva měsíce déle. Tam by se tramvaje měly vrátit nejpozději v průběhu června. A už se plánují opravy i dalších úseků, například toho přímo v Jablonci. Bude to ale záležet na evropských dotacích.

Tramvaje mezi Libercem a Jabloncem začnou jezdit za necelý měsíc (zdroj: ČT24)