Zloději ukradli 5 km drátů ze sloupů - ohrožují tím i nevinné kolemjdoucí

Východní Čechy - Desítky domácností bez elektřiny, výpadky městského osvětlení. To, co má obvykle na svědomí přírodní živel, v tomto případě na východě Čech dokázali dva zloději elektrického vedení. Délka ukradených kabelů se přitom nepočítá na metry, ale na kilometry. Navíc zloději riskují nejen svůj život, ale ohrožují i kohokoli z okolí, kdo by ke sloupům a spadlým vodičům pod napětím přišel.

Zloději ukradli 5 km drátů ze sloupů (zdroj: ČT24)

Malou obec Kozodry na Rychnovsku ještě loni elektřinou zásobovaly měděné dráty. Do října, kdy si je zloději odvezli. „Ráno jsme vstávali do práce a byla tma. Takže jsme si říkali, že se asi někde něco stalo, nějaký vítr. A pak jsme se dozvěděli, že je ustříhaný drát,“ popsal Josef Morávek, obyvatel obce Kozodry.

Podobně na tom byly další obce a města východních Čech. Kounov, Rokytnice nebo Kunvald. Dohromady nejméně devět lokalit. V Lázních Bělohrad kvůli zlodějům dokonce dvakrát nešlo veřejné osvětlení. „Většinou pachatelé kradli v noci, kdy předpokládali, že lidé spí a že nebude tolik odběratelů,“ konstatovala Alena Kacálková, mluvčí Policie ČR Rychnov nad Kněžnou.

Dva zloději, které policisté nedávno obvinili, si krádeží drátů a jejich následným prodejem ve sběrnách přivydělávali přes rok. Celkem nasbírali pět kilometrů kovových vodičů. Podle zaměstnance firmy ČEZ Michala Dittricha používali zloději buď žebříky, nebo stoupací železa - stupačky. Ty si navlékají na nohy a mohou po dřevěném sloupu vylézt nahoru. „Riskují prakticky svůj život, když cvakají vodiče pod napětím,“ dodal Dittrich. 

Krádeže vodičů ze sloupů v Královéhradeckém a Pardubickém kraji

  • Podle policie muži ve věku 53 a 28 let kradli měděné dráty nejméně 9x, od podzimu 2013 do prosince roku 2014. 
  • Kradli v Kounově, Rokytnici v Orlických horách a mezi obcemi Koryta a Kozodry, v Kunvaldě a Líšnici.
  • Odštípali nejméně 3400 metrů neizolovaného měděného vodiče a nejméně 1370 metrů sedmižílového měděného vodiče.
  • Ve městě Lázně Bělohrad ukradli celkem 205 metrů neizolovaného elektrického vodiče, tvořícího přívod elektrické energie k systému pouličního osvětlení.
  • Celková škoda, kterou zloději způsobili, je nejméně 175 000 korun. Náklady na uvedení do původního stavu ve všech případech majitel odhadl nejméně na 180 000 korun. 
  • Obviněné dvojici za přečiny krádeže a poškození cizí věci hrozí až pětiletý nepodmíněný trest.

Zdroj: Policie ČR

Energetici ukradené dráty nahrazují hliníkovými, které už zloděje nelákají. Kradou se ale i jiné věci související s elektřinou. Podle Šárky Beránkové, mluvčí ČEZ východní Čechy, například zloději kradou transformátorový olej nebo nerezová dvířka od trafostanic. „Jen v loňském roce jsme evidovali 395 případů krádeží a škodních událostí a pachatelé nám tím způsobili škodu téměř 14 milionů korun. U nás na východě Čech to bylo 76 případů se škodou téměř 2,5 milionu korun,“ konstatovala Beránková.

Zloděje zajímají i skříně transformátorů a transformátorový olej
Zdroj: ČT24

Krádeže vodičů jsou nebezpečné i pro kolemjdoucí

Podle Šárky Beránkové jsou krádeže drátů z elektrického vedení velmi nebezpečné nejen pro samotné pachatele, ale i pro nevinné kolemjdoucí. „Hlavně dětem hrozí úraz elektrickým proudem. Buď smrtelný, nebo ten člověk může mít těžké popáleniny s doživotními následky,“ uvedla Šárka Beránková.

Šárka Beránková ze společnosti ČEZ dodala, že pachatelé si zřejmě myslí, že energetici na krádeže přijdou až ráno. „Naše poruchové čety pracují 24 hodin denně. Na dispečinku samozřejmě poruchu evidujeme okamžitě,“ ujistila.