Šelepova bude zase No.1

Brno – Po dvouměsíční rekonstrukci se znovu otevřel legendární brněnský klub Šelepova No.1. Vznikl v roce 1969 a patří mezi nejdéle fungující hudební kluby v Česku. Na jeho pódiu stáli skoro všichni, kdo se do tuzemské hudební scény alespoň trochu obtiskli.

Sto deset. Tolik představení odehrál herec Miroslav Donutil v brněnském klubu Šelepova No.1., lidově zvaném Šelepka. Klub byl ve své době fenoménem. „Tady byly nejslavnější diskotéky, tady hrály nejslavnější kapely, tady to prostě žilo,“ vzpomíná Donutil, který na Šelepce v 90. letech začínal se svojí one-man show.

V neděli večer se na Šelepku opět vrátil, aby ji po dvouměsíční rekonstrukci znovu slavnostně otevřel. Svým 111. představením chtěl vzdát hold nejen slavnému klubu, ale hlavně jednomu z jeho zakladatelů: Miloši Bernátkovi. Toho před rokem zabila rakovina. „Napadlo mě, že by bylo dobré na jeho počest udělat představení a že ho udělám zadarmo, bude to dárek pro nemocné děti,“ dodal Donutil. Výtěžek z nedělního večera poputuje k malým onkologickým pacientům.

Miroslav Donutil o klubu Šelepova No.1 (zdroj: ČT24)

Klub slavných jmen

I když Šelepka nikdy neoplývala velkou kapacitou, patří mezi legendy. Na jejím malém pódiu stáli snad všichni, kdo v tuzemském šoubyznysu něco znamenají. „Naďa Urbánková, Waldemar Matuška, Laďa Kerndl, Eva Pilarová, Jiří Suchý, Vlasta Rédl,“ vyjmenoval namátkou jen některé z hvězd spoluzakladatel klubu Jiří Sedláček.

Hudební historii města začala Šelepka psát 1. května 1969, kdy v novém klubu vystoupila brněnská kapela Progress Organization. Lidé se na Šelepku učili chodit i na první diskotéky. Masová obliba Šelepce ale nakonec ublížila a nejen kvůli problémům s nájemníky z okolí. Režim vyhodnotil, že se v klubu scházeli také nepřátelé režimu a za normalizace v roce 1972 proto Šelepka nuceně utichla.

Klub Šelepova No.1 před rekonstrukcí

Znovu se klub rozjel až v roce 1989. "S kolegou Milošem Bernátkem jsme se řídili heslem pachatel se vrací na místo činu. Tak jsme si řekli, že zkusíme rozjet Šelepku nanovo,„ vzpomínal Sedláček. Letos v lednu se klub zavřel znovu, kvůli rekonstrukci. “Od začátku fungování nedošlo k zásadnějším technickým změnám, takže rekonstrukce už je opravdu potřeba," vysvětlil provozovatel klubu Raed Kahwaji.

I kvůli slavné historii prošel klub pouze modernizací, nikoliv kompletní přestavbou. To proto, aby zůstal zachovaný genius loci No.1.