Za Vítání občánků mají jít ústecký exprimátor a radní k soudu

Ústí nad Labem – Bývalého primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka a radního Josefa Macíka (oba ČSSD) navrhli policisté obžalovat. Oba dva jsou obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku v souvislosti s projektem Vítání občánků. V kauze chtěla policie stíhat i poslankyni Zuzanu Kailovou (ČSSD), Poslanecká sněmovna ji ale ke stíhání nevydala.

„Vyšetřování případu bylo ukončeno. Spis byl minulý týden odeslán na státní zastupitelství s návrhem na podání obžaloby,“ konstatovala krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Bývalí členové vedení města měli ze své pozice neoprávněně umožnit majetkový prospěch společnosti, která Vítání občánků organizovala. Městu měla kvůli tomu vzniknout škoda minimálně milion korun.

Členkou rady tehdy byla i poslankyně Kailová, kterou kriminalisté také zamýšleli obvinit. Protože s jejich záměrem nesouhlasila Poslanecká sněmovna a ke stíhání ji nevydala, stíhání v jejím případě odložili. Počítají ovšem s tím, že současnou poslankyni obviní po skončení jejího mandátu.

Pořadatelská firma dostávala přes 130 tisíc měsíčně

Vítání občánků bylo společenskou akcí, která se v Ústí nad Labem konala několikrát do roka. Matkám se při této příležitosti předávaly pětitisícové dárkové šeky na nákup dětských potřeb a drobné dárky. Zajišťovala ji pro ústecký magistrát společnost Darothore. Za rok a čtvrt město společnosti vyplatilo zhruba dva miliony korun.

Město mělo za akci zaplatit od roku 2012 do roku 2014 celkem 5,2 milionu. Trestní oznámení kvůli údajně nehospodárnému nakládání s veřejnými prostředky podal zastupitel Jaroslav Achab Haidler (PRO!Ústí). Poukazoval na nehospodárnost zakázky, při které šla matkám jen část vynaložených nákladů, zbytek inkasovala právě firma Darothore.

Radnice smlouvu vypověděla krátce poté, co případ začala vyšetřovat policie, tehdy to zdůvodnila snahou šetřit. O uzavření smlouvy rozhodla městská rada. Podle dřívějších informací mluvčího radnice Karla Rouče tehdy projekt podpořili všichni přítomní radní.