Myslivci z Frýdecko-Místecka zastřelili divočáky napadené svalovcem

Frýdek-Místek – Myslivci z Frýdecko-Místecka zastřelili dva divočáky, u kterých veterinární kontrola potvrdila, že jsou napadeni nebezpečným parazitem svalovcem stočeným. Po požití nedostatečně tepelně zpracovaného masa nemocného zvířete může člověk vážně onemocnět i zemřít. V Česku jde o poměrně vzácného červa. Za posledních deset let bylo u divokých prasat potvrzeno asi patnáct případů. Poslední úmrtí na trichinelózu, kterou jejich larvy způsobují, bylo zaznamenáno v roce 1954 na Pelhřimovsku. Zemřeli tři z jedenácti nakažených lidí.

Myslivci z Frýdecko-Místecka, kteří divočáky zastřelili, odhadují, že zvěř se do kraje mohla zatoulat z Polska nebo Slovenska. Šlo o dva urostlé kusy - devadesátikilového samce a pětasedmdesátikilovou samici. Podle legislativy musí ulovení divočáci projít veterinární kontrolou. To myslivci dodrželi a veterináři zjistili přítomnost larev svalovce. Předtím tohoto parazita objevili v roce 2013 i v roce 2011.

Lidé by si měli proto dávat pozor zvláště na upytlačené kančí maso. Teploty nad 70 stupňů larvy svalovce zabíjí, ale nebezpečné by mohlo být například nedostatečně tepelně upravené maso v klobásách. Každá restaurace, která nabízí zvěřinu, musí na požádání prokázat, odkud pochází. Dodavatel, který je pod státní kontrolou, musí mít dokumenty, že zvěřina je z prohlédnutých zvířat.

Svalovec – Trichinella spiralis, se přenáší krví. Vyskytuje se u divočáků, prasat, také u psů, koček, medvědů, jezevců nebo lišek. Zvířata se nakazí masem zdechlin, člověk konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa. Zpočátku se onemocnění projevuje bolestmi břicha a průjmem, v další fázi horečnatými stavy, bolestmi svalů, třesem, křečemi. Při velkém množství larev v těle může člověk zemřít.

Svalovec stočený
Zdroj: Wellcome Images/Spike Walker